V Africe se rozhořela dvě nová ohniska eboly, Guinea a Kongo hlásí první mrtvé

Dvě africké země hlásí nové případy virového onemocnění ebola, které představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. V úterý 16. února bylo v Guineji a Konžské demokratické republice zaznamenáno 12 nakažených a šest úmrtí.

Mezi příznaky eboly patří horečka, bolesti hlavy, zvracení, průjem a bolesti svalů, které mohou rychle vést k těžkému a smrtelnému vnitřnímu krvácení. Smrtnost eboly se může pohybovat od 25 do 90 %, nicméně obvykle bývá kolem 50 %.

Ebola se vrací

V Guineji bylo od začátku února hlášeno nejméně osm případů, přičemž čtyři nemocní dle ministra zdravotnictví Remyho Lamaha zemřeli. V Konžské demokratické republice, nacházející se ve střední Africe, byly ve stejném období hlášeny čtyři případy v provincii Severní Kivu a dosud došlo ke dvěma úmrtím. Kongo oznámilo epidemii eboly v neděli 7. února, Guinea tak učinila o osm dní později.

Západoafrická Guinea se s rozsáhlou epidemií eboly potýkala již v roce 2013. Nemoc se rozšířila do několika okolních zemí a počet nakažených přesáhl 28 tisíc. Epidemie tehdy skončila až po dlouhých třech letech a smutná finální bilance čítá přes 11 tisíc mrtvých.

Kongo čelilo epidemií eboly při prvním objevení viru v roce 1976. Další vlna zasáhla zemi v letech 2018 až 2020. Nakaženo bylo 3500 lidí a nemoc za sebou zanechala více než 2300 mrtvých, což je druhý největší počet obětí v jedné zemi na toto onemocnění.

V tuto chvíli není známo, zda spolu obě ohniska nějakým způsobem souvisejí. Podle agentury Reuters však konžští odborníci prostřednictvím genetické analýzy potvrdili, že současný klastr lze vysledovat zpět k dřívější epidemii v roce 2018. To je teoreticky možné, neboť nakažení mohou být nositeli viru dlouhé měsíce po vyléčení. Genetická analýza viru nalezeného v Guineji stále probíhá a měla by brzy poskytnout další odpovědi.

WHO zasahuje

Světová zdravotnická organizace upozornila šest zemí hraničících s Guinejí, včetně Libérie a Sierry Leone, aby se zaměřily na sledování možného výskytu této nemoci. Tyto země byly během epidemie v letech 2013 až 2016 nejvíce zasaženy.

„Zdravotnické týmy v Guineji, využívající odborné znalosti a zkušenosti získané během předchozí vlny nákazy, jsou v pohybu, aby rychle vytrasovaly virus a potlačily další infekce,“ řekl regionální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Afriku Matshidiso Moeti.

Nutno podotknout, že proti předchozí vlně epidemie jsou zdravotníci mnohem lépe vybaveni. Mají k dispozici například vakcíny společnosti Merck i antivirotika, jež by měla výrazně pomoci proti dalšímu šíření eboly.

Diskuze (15) Další článek: Platby kartou se můžou rozšířit úplně všude. Jako terminál poslouží mobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,