Microsoft | Operační systémy | Windows 7

Uživatelé si stěžují, že nemohou vypnout počítače s Windows 7. Nemají prý dostatečná oprávnění

Windows 7 oficiálně skončila podpora v polovině ledna, poslední aktualizace ale vytvořila problém, který Microsoft opraví. Nyní se objevil další – někteří uživatelé nemohou vypnout své počítače. Prozatím není jasné, co chybu způsobuje.

Problémy hlásí uživatelé v nespočtu vláken na Redditu, kde si stěžují na chybu hlásící, že nemají dostatečná oprávnění pro vypnutí počítače. Microsoft prozatím chybu nepotvrdil a není tak zcela zřejmé, co konkrétně ji způsobuje. Aktuálně tak uživatelé pracují s několika variantami od nepovedené aktualizaci ze strany Microsoftu až po nekorektně se chovající software od Adobe. V redakci se nám nepodařilo chybu zreprodukovat.

Jeden z možných strůjců problému vypadá chyba v nastavení místních zásad skupiny. Zde pro opravu ve verzích Profesional, Ultimate a Enterprise stačí za pomoci zkratky Win+R spustit gpedit.msc. Následně v Konfigurace počítače – Nastavení systému Windows – Nastavení zabezpečení – Místní zásady – Možnosti zabezpečení vyhledejte Řízení uživatelských účtů: Spustit všechny správce v Režimu schválení správce. Položku povolte. Nyní opět skrze zkratku Win+R spusťte příkaz gpupdate/force. Následně restartujte počítač příkazem shutdown -r. Pokud se vám nepodaří počítač vypnout, ukončete a následně spusťte proces explorer.exe.

Některým uživatelům naopak pomohlo vypnout některé služby od Adobe, které se starají o aktualizaci produktů – jmenovitě Adobe Genuine Monitor Service, Adobe Genuine Software Integrity ServiceAdobe Update. Někdy funguje i vypínací tlačítko skryté pod zkratkou CTRL+ALT+DELETE. Microsoft se prozatím vyjádřil pouze ve smyslu, že chybu registruje a vyšetřuje ji.

Jak je to s koncem podpory pro Windows 7? Povídali jsme si v Týdnu Živě:

Zdroj: Bleeping Computer

Diskuze (36) Další článek: Tesla ukazuje, jak na svět vidí Autopilot. Součástí vývoje můžete být i vy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,