Windows 10 | Aktualizace | Windows Update

Uživatelé hlásí problémy s jednou z listopadových záplat pro Windows 10

Každé druhé úterý v měsíci vydává Microsoft aktualizace pro svůj operační systém Windows 10. Nejinak tomu bylo i 10. listopadu, kdy byla v rámci takzvaného „Patch Tuesday“ vydána i aktualizace KB4586781, jež dle serveru Windows Latest přidělala mnohým uživatelům vrásky na čele.

Inkriminovaná záplata je určena pro zařízení s operačním systémem Windows 10 ve verzích 2004 (sestavení 19041.630) a 20H2 (sestavení 19042.630). Jejím úkolem je zlepšení zabezpečení v celé řadě směrů – při používání vstupních zařízení, jako je myš, klávesnice nebo pero, produktů Microsoft Office a při provádění základních operací.

Problematická záplata

Windows Latest v první řadě kritizuje fakt, že nové aktualizace neřeší problém, kdy se operační systém pokouší provádět příkaz TRIM na jiných typech disků než SSD. Současně s tím mírně sarkasticky podotýká, že listopadové záplaty alespoň nezpůsobují pády do „modré obrazovky smrti“ (BSOD).

Po instalaci posledních aktualizací uživatelé nehlásí selhání systému ani žádné vysloveně kritické problémy. Nejzávažnější chyby se týkají jen malé hrstky uživatelů a aktuálně nejrozšířenější jsou potíže s instalací aktualizace KB4586781.

V několika případech se záplata prostě nenainstalovala, další část uživatelů narazila během její instalace na chybu s kódem 0x8007000d. Na obrazovce se v takových případech objevilo chybové hlášení „Některé aktualizační soubory chybí nebo mají problémy. Pokusíme se aktualizaci stáhnout znovu později.“

Listopadové problémy

Další uživatelé hlásí, že instalace aktualizace z Windows Update trvá déle než obvykle a celý proces nakonec selže s chybou 0x800f0831. K chybě nejčastěji dochází v okamžiku, kdy indikátor průběhu instalačního procesu dosáhne sta procent.

Část uživatelů, u kterých instalace opravného balíčku proběhla zdánlivě bez komplikací, si stěžuje na pomalé spouštění webového prohlížeče Edge. Dalším problémem, znesnadňujícím používání, pak je nepřetržitě blikající kurzor myši.

Po instalaci kumulativní listopadové aktualizace někteří uživatelé znovu nahlásili chybu dočasného profilu. V takovém případě uživatelské prostředí nastartuje v podobném stavu, jako by ho uživatel spustil poprvé – chybí například ikony na ploše a hlavním panelu a není zobrazena zvolená tapeta. Microsoft se zatím k nahlášeným potížím oficiálně nevyjádřil.

Tip: podívejte se, co řešili Jakub Čížek a David Polesný v aktuálním Týdnu Živě!

Diskuze (33) Další článek: Největší stavebnice Lega v historii: Můžete si postavit Koloseum

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,