Užitečné utility pro ZIP archívy

Používáte ZIP archívy? Pak se podívejte na některé zajímavé prográmky, které vám ulehčí život.
Mezi tyto utility jsem zařadil Advanced ZIP Password Recovery, který vám pomůže nalézt zapomenuté heslo k ZIP archívu, dále pak konvertor archívů a jeden kvalitní volně šiřitelný ZIP komprimátor.

Advanced ZIP Password Recovery 2.2
Pokud používáte některý ZIP komprimátor a obsah archívu si zaheslujete, jistě jste už nějaké to heslo zapomněli a nemůžete si na něj vzpomenout. Pokud asi zhruba víte, co by mohlo vaše heslo obsahovat, vyberete si z následujících možností vyhledávání hesla: pouze velká písmena, malá, čísla, speciální znaky ( např. @, ! ), mezery a nebo všechny možnosti. Čím méně možností vyberete tím rychleji se dané heslo nalezne. Máte k dispozici i další nastavení mezi něž patří - počet písmen v heslu, kde zvolíte minimum a maximum, po kolika minutách se má databáze vyzkoušených hesel uložit, můžete minimalizovat program do dolní lišty nebo definovat klíč podle kterého bude program dané heslo vyhledávat. Předvolen je tento klíč - abCDef123 - což znamená, že se nejdříve vyhledávají malá písmena podle abecedy dále pak velká, malá a nakonec se vyhledávají čísla. Samozřejmě, že si tento vyhledávací klíč můžete libovolně měnit. Pro srovnání: nechal jsem původní nastavení a zadal jsem hledat heslo "zapo6" v intervalu 1 - 5 míst se zatrženým vyhledáváním malých písmen a čísel. Hledání hesla trvalo 266 sekund - zde vidím nevýhodu nastaveného klíče, protože vyhledává písmena od začátku abecedy. Heslo "aapo6" se hledalo pouhých 54 sekund. Rychlost vyhledávání je závislá hlavně na velikosti hesla a taktu procesoru (program jsem zkoušel na P133 a na rychlejším "stroji" je samozřejmě vyhledávání rychlejší, protože program využívá procesor na 100%). Program je distribuován jako shareware s omezením na 5-ti místné heslo. Registrační poplatek činí $30. Instalační program má velikost 604 kB.

Dirks Archiv Convertor 1.0
Je utilita, která vám pomůže převést zkomprimovaný soubor, na který nemáte příslušný dekomprimátor do jednoho ze tří formátů a to CAB, ZIP, LZH. Program podporuje následující archívy ZIP, ZIP SFX, ZOO, ZOO SFX, RAR, ARJ, ARJ SFX, ARC, ARC SFX, CAB, LHA, LHA SFX, LZH, LZH SFX, TAR, GZIP, které můžete převést do tří výše uvedených . Programu bych pouze vytkl absenci převodu do RAR archívu. Program je zdarma. Instalační program má velikost 497 kB.

NewZip 1.4
Volně šiřitelný program na zapakování souborů do ZIP archívu. ZIP komprimátory jsou většinou šířeny jako shareware a musí se za ně platit, ale tento program je výjimkou. Nemá sice tak propracované uživatelské rozhraní jako WinZip, ale i tak se v NewZipu budete dobře orientovat. Samozřejmě nechybí standardní tlačítka jako u WinZipu. NewZip má samozřejmě také převaděč na samorozbalitelný archív, který nabízí standardní funkce jako je například výběr adresáře do kterého se má program instalovat, přehled instalovaných součástí atd. Pro porovnání: vytvořil jsem 3 MB soubor a umístil jsem do něj nejčastěji komprimované části (obrázky, texty, exe soubory, atd.) i když jsem očekával v nejvyšší nastavené komprimaci vítězství WinZipu nakonec vyhrál o pár bajtů NewZip. Instalační program má velikost 686 kB.
Diskuze (1) Další článek: Řešení proti CIHu a jim podobným

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,