Užitečné motoristické informace na Internetu

Než vyjedete do ulic se svým plechovým miláčkem, můžete si díky Internetu zjistit, kde stojí policisté s radarem, kde chytají za špatný technický stav, kterým ulicím se máte vyhnout, protože jsou uzavřené, a řadu dalších informací.
Než vyjedete do ulic se svým plechovým miláčkem, můžete si díky Internetu zjistit, kde stojí policisté s radarem, kde chytají za špatný technický stav, kterým ulicím se máte vyhnout, protože jsou uzavřené, a řadu dalších informací. Dnes si stručně představíme dva zajímavé české servery přinášející průběžně aktualizované informace z našich silnic.

Chcete vědět, kde zrovna číhají policejní hlídky? Pak přesně tyto informace vám nabídne známý server Radary.cz. Ve své podstatě se jedná o klasickou konferenci, do níž jednotliví členové zasílají zprávy o tom, kde viděli radar či policejní hlídku, a tato informace je pak zaslána všem ostatním. Výhodné je, že si můžete nechat zasílat informace pouze z vybraných krajů, což je velmi užitečné, neboť například Pražáka asi nebude moc zajímat policejní radar při vjezdu do Brna.

Postup registrace je poměrně obtížný a rozhodně přidělá vrásky nejednomu začátečníkovi. Čtyřfázová registrace má sice své nesporné výhody, nicméně jistě by bylo možné celý proces zjednodušit.

Další kladné body tato služba získává za to, že umožňuje zasílání zpráv přímo na mobilní telefony formou SMS. Z vlastní zkušenosti ale mohu říci, že v síti Eurotel můžete zasílat svá hlášení, ovšem nikdy vám nic nepřijde.

Aktuální hlášení si také lze prohlížet přímo na Internetu v archivu radarových zpráv.

Celkový dojem: Dobrá myšlenka, je však mnoho věcí, které by se daly zlepšit...

Velmi mladý server, který je společným dítkem společností EuroNet.CZ, Internet OnLine a RITA. Na titulní stránce se dozvíte nejaktuálnější informace například o tom, kde na neposlušné řidiče čekají policejní hlídky, a najdete zde i jakousi "předpověď" dopravní situace.

V sekci Doprava ČR se dozvíte informace o stavu a průjezdnosti některých důležitých silnic a můžete si nechat vypsat všechny události (policejní hlídky, uzávěrky, nehody, radary, nadměrné náklady) na většině důležitých silnic. Podobně funguje i sekce Doprava města, ve které můžete zjistit, jak to vypadá na silnicích v některém z téměř třiceti českých měst.

Do dalších sekcí Uzavírky a Kudy nejezdit je přístup pouze po registraci, která je bezplatná a nevyžaduje zadávání žádných osobních údajů. Smysl tohoto opatření sice nechápu, ale budiž.... V sekci Uzavírky mám ale velmi zásadní připomínku: poté, co jsem si zkusil vyfiltrovat všechny uzavírky na území Prahy, jsem se dozvěděl následující informaci: Pro zadaná kritéria nebyly nalezeny žádné uzavírky!. Motoristé mi jistě dají za pravdu, že toto tvrzení je hodně nepravděpodobné.

V sekci Hranice si můžete nechat zobrazit informace o čekacích dobách na hraničních přechodech, v poslední sekci Ostatní pak najdete informace o hodnocení stupňů průjezdnosti silnic.

Celkový dojem: dobrý, pokud se server více "rozjede", mohlo by to být velmi užitečné informační centrum.

Diskuze (4) Další článek: PTC oznámilo vývoj interaktivního plošného modeláře

Témata článku: , , , , , , , , , , ,