Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 99.

Náš seriál se blíží ke svému konci a dnes si představíme ještě jeden nástroj na ochranu vašich aplikací.

Citadel

Nejprve si úvodem povíme, v čem ochrana spočívá a co tedy tento nástroj umí. Jistě víte, že pro jednotlivé formuláře vašeho projektu je vždy vytvořen DFM soubor. Ten obsahuje popis jednotlivých objektů, které na formuláři máte. Najdete zde vizuální vlastnosti, nastavené v Object Inspectoru (rozměry komponent, použité fonty, bitmapy atd..). Tento soubor byl až do verze Delphi4 (včetně) binárním a nebyl tedy pro člověka na první pohled srozumitelný. Od Delphi5 se již jedná o běžný textový soubor, přehledně strukturovaný a zcela srozumitelný. Tím občas vznikají problémy s přenositelností aplikací na starší verze Delphi (i když zas tak velký problém to není, Borland dodává konverzní utilitu convert.exe v adresáři BIN v Delphi novějších verzí), ale to je jiné téma. Ať už má DFM soubor jakýkoliv formát, k výsledné aplikaci je pak při kompilaci přidán jako resources a to v poměrně čitelné podobě dokonce i bez speciálních nástrojů. S nějakým nástrojem (resource hacker) pak již není pro "záškodníka" problém změnit co ho jen napadne. Nástroj Citadel tomu sice možná zcela nezabrání (žádná ochrana není 100%), ale případný útok zkomplikuje. Jak? Umí DFM soubory (před umístěním do výsledného exe souboru, s původním DFM se nic nestane) komprimovat a šifrovat.

Instalace je snadná. Po stažení instalátoru a jeho spuštění se všechny potřebné soubory rozbalí do zvolené složky, ale bohužel se komponenta rovnou neintegruje do Delphi. To už musíte udělat ručně pomocí balíčku BPL a složku se soubory přidat do vyhledávacích cest.

Práce s komponentou je pak snadná. Umístíte ji na formulář a do zdrojového kódu unitu příslušného formuláře přidáte jeden inicializační řádek. To je vše. Samotná komponenta nemá ani žádné události, ani metody nebo vlastnosti.

Zmiňovaný řádek, umístěný ve zdrojovém kódu, je vše co je k fungování potřeba. Pak již vaší aplikaci vyvíjíte stejně jako obvykle a teprve před distribucí přijde na řadu tzv. Citadel Wizard. Tohoto průvodce spustíte dvojklikem na ikonu komponenty a zobrazí se vám velmi jednoduché okno s několika zatržítky, kterými určíte, co se má s DFM souborem provést. Na výběr máte odstranění relokačních tabulek z exe souboru (tím se o něco zmenší velikost výsledného souboru). Dále je zde dvojice Pack a Compress DFM, které se vnitřně mírně liší svým principem. Výsledkem je nicméně opět menší soubor, protože dojde ke komprimaci DFM souboru. Poslední variantou je Encrypt, která DFM zašifruje pomocí uživatelem definovaného hesla. Všechny metody můžete přirozeně kombinovat, což výslednou bezpečnost jenom zvyšuje.

Na závěr zbývá zmínit se o licenci. Tento nástroj sice existuje ve zkušební verzi zdarma, ale má mírně omezené funkce (obzvlášť co se šifrování týče) a za plnou verzi (existuje několik úrovní) si musíte bohužel připlatit.

www
verze: 1.3
Delphi: 5 - 7
C++ Builder: ne

Diskuze (3) Další článek: Comdex: nVidia uvádí nový mobilní grafický chip

Témata článku: , , , , , , , , , , ,