Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 48.

Tentokrát zde máme opět několik komponent z Ruska. Jedná se o minibalíček šesti komponent s převážně databázovým zaměřením.

VolgaDB Controls Library

Hned na úvod si neodpustím upozornění na jednu zajímavost. Dobrých komponent z Ruska je celá řada, v tomto směru je to opravdu plodná země. Co je však na těchto komponentách odlišné je to, že jejich autorkou je slečna (nebo paní ?) Olga Vlasova a autorek komponent opravdu není mnoho. Je to snad první balíček komponent v našem seriálu, jejichž autorkou je žena. Tak to jen tak na okraj a nyní pojďme k obvyklému popisu.

Celkem tedy nalezneme v této distribuci šest komponent, polovina je určena přímo pro práci s databázemi a zbytek jsou pomocné komponenty. Instalace proběhla bez problému, mezi soubory naleznete připravené instalační balíčky pro Delphi 4, 5 a 6. Po úspěšné instalaci se vám na paletě komponent objeví nová záložka Volga se šesti právě nainstalovanými komponentami, které si teď blíže popíšeme.

VolgaDBGrid - Jedná se o vylepšený klasický DBGrid. Buňky můžou být několika typů jako například ComboBox s předdefinovanými hodnotami, kalendář, CheckBox atd.. Nastavit se dají pochopitelně barvy, typy písma a rovněž můžete nastavit, aby se dlouhé textové hodnoty, které se do buňky celé nevejdou, zobrazovaly jako bublinková nápověda. Samozřejmostí je třídění a indikace sloupce, podle kterého jsou položky právě setříděny tříděny.

VolgaDBEdit - Touto komponentou můžete tentokrát nahradit celou řadu standardních komponent jako jsou TDBEdit, TDBComboBox, TDBLookupCombo, TDBLookupTree, TDBDatePicker a podobně. Navíc nemusí ani pracovat jako čistě databázová komponenta, ale i jako "běžná". Můžete si vybrat z několika typů, jak se bude komponenta tvářit. První možností je běžný Edit. Další možnost je, že se vedle textového pole zobrazí malé tlačítko, po jehož kliknutí se otevře uživatelský dialog, který si vytvoříte. Další možností je ComboBox a nebo kalendář. Zajímavou volbou je též kalkulačka, kdy se po kliknutí na již zmíněné malé tlačítko (které v tomto případě obsahuje malou ikonku kalkulačky), otevře jednoduchý dialog - kalkulačka a po spočítání výsledku se hodnota dosadí do textového pole.

VolgaCalendar - Poměrně pěkná, vizuální komponenta, která reprezentuje malý kalendář. V hlavičce kalendáře je aktuální měsíc a rok a rovněž navigační šipky, pomocí kterých můžete přeskakovat a listovat mezi měsíci a roky. Sloupečky sobot a nedělí jsou zvýrazněny červeně a názvy dnů v týdnu i měsíců vycházejí ze systémového nastavení, takže jsou v češtině. Rovněž týden začíná pondělkem. Bohužel, spodní řádek tvoří informace o aktuálním datu, který je uvozen needitovatelnou frází "Today is..", takže se radost z toho, že se jazyková nastavení přebírají ze systému, poněkud vytrácí. Druhou vadou na kráse je to, že není možné změnit barvu žádného z prvků kalendáře.

VolgaFindEdit - Opět drobný pomocník pro databázové aplikace. Zadaná fráze je v tabulce automaticky vyhledána a automaticky se posune pohled na tuto položku a nebo funguje zadaná fráze jako filtr.

VolgaPeriod - Vybrat nějaký časový interval, tak přesně k tomu slouží tato komponenta. Vizuálně je to vlastně Edit se dvěma tlačítky pro listování. Intervaly můžete volit mezi měsíci, čtvrtletími, pololetími a nebo celými roky.

VolgaMeter - Poslední komponenta je vlastně velice jednoduchý ukazatel průběhu (ProgressBar) s několika málo vylepšeními, ale od běžného ProgressBaru se prakticky neliší.

Jaké je tedy dnešní závěrečné hodnocení ? Komponenty jsou to rozhodně zajímavé, i když by si jistě ještě pár drobných vylepšení zasloužily. Vše je pochopitelně opět freeware, zdrojové kódy jsou rovněž k dispozici a v instalačním balíku naleznete též ukázkovou aplikaci a nápovědu. Na stránkách autorky naleznete také její (zjevně hlavní) projekt VolgaDB Engine, který však již není freeware.

Nevím čím to je, ale poslední dobou mám vždy smůlu a po dopsání článku přestane fungovat domovská stránka komponent. Nevadí, opět udávám pro jistotu dva odkazy. Jeden na domovskou stránku a druhý odkaz na přímé stažení komponent z jiného serveru.

www
odkaz na stažení
verze: 3.2
Delphi: 4, 5, 6
C++ Builder: ?

Váš názor Další článek: MIDI též k notebooku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,