Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 44.

Tisk dokumentů, to bude téma dnešního dílu. Představíme si malý balík komponent, se kterým bude tato činnost hračka.

GmPrintSuite

Před časem jsme si v jednom z dílů seriálu ukazovali nástroj určený pro přehledný tisk zdrojových kódů projektů a tehdy jsem se také zmínil, že je aplikace postavena na speciálních komponentách pro tisk od stejných autorů. Právě tento balík si teď představíme.

Hned na začátku malá nepříjemnost. Zdarma je pouze verze Lite, ve které chybí některé komponenty, které jsou pouze v komerční verzi Professional. A ta je komerční jak se patří, protože musím kriticky prohlásit, že je přímo nekřesťansky drahá, neboť licence pro jednoho uživatele-programátora stojí 79$. Ta cena mi přijde opravdu přemrštěná, i když jsou komponenty podařené.

Ale dost úvodu, pojďme si teď některé možnosti, které nám verze Lite nabízí, představit. Celkem je k dispozici 7 následujících komponent:

GmPreview - Grafická reprezentace tištěného dokumentu (zmenšený náhled) s řadou možností nastavení. Definovat si můžete rozměry, orientaci papíru a jednotlivé okraje, hlavičku a patičku dokumentu, dále vám tato komponenta umožní pracovat s grafikou (bitmapy a jpeg obrázky), zoom, navigaci ve stránkách dokumentu a další funkce, které uživatelé jistě ocení. Toto je vlastně ta nejzákladnější komponenta celého balíku.

GmRtfPreview - Jak napovídá název, úkolem této komponenty je práce se soubory RTF, ale nejen s nimi, ale také s RTF komponentami jako je TRichEdit nebo třeba TRxRichEdit (ze známého balíku Rx). Pak již stačí jen "propojit" tuto komponentu přes vlastnosti v Object Inspectoru s komponentou GmPreview a můžete tisknout.

GmGridPrint - I tuto komponentu opět nejprve propojíte s GmPreview a můžete nyní tisknout tabulky TStringGrid, přičemž si můžete nastavit řadu parametrů výstupu.

GmThumbnails - Jestliže chcete uživateli předložit zmenšené náhledy na všechny stránky dokumentu, pak je tato komponenta pro vás. Při propojení s GmPreview se navíc po kliknutí na jednotlivé zmenšené stránky "zvětší" právě do této komponenty, takže je vše velmi interaktivní a uživatelsky příjemné.

GmMultipageImage - Opět rozšíření GmPreview. Tentokrát o možnost tisku dokumentů rozdělených na několik stránek (1, 2 nebo 4), kdy máte možnost pomocí této komponenty a jakýchsi přepínačů, které obsahuje, volit možnost pro tento druh tisku.

GmOrientationImage - Systém přepínačů stejný jako v předchozím případě, tentokrát vybíráte mezi možností tisku na výšku na či na šířku.

GmPrinterList - Poslední z komponent, která opět doplňuje funkce GmPreview. Tentokrát se jedná o jednoduchý ComboBox, který obsahuje seznam v systému dostupných tiskáren, mezi kterými můžete vybírat.

O grafickém vzhledu jednotlivých komponent si můžete udělat dobrou představu právě z již v úvodu zmíněného programu. I instalace je tentokrát velmi snadná, protože se podobá instalaci běžné aplikace a vše se do Delphi zakomponuje samo.

Chcete-li tedy do vašeho programu snadno přidat možnost tisku, navíc s poměrně efektním a profesionálně vypadajícím náhledem, pak jsou tyto komponenty právě pro vás.

www
verze: 2.61 Lite
Delphi: 3 - 6
C++ Builder: ne

Váš názor Další článek: Sharp představil procesor Z80 na skle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,