Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 43.

Multimediální aplikace, o to dnes půjde v našem seriálu o komponentách. Konkrétně tu máme balík pro práci s videem a zvukem na bázi DirectX.

Progdigy DSPack Components 2.0

Jak tento balík nějak stručně charakterizovat ? DS v názvu pochází z DirectShow (teda alespoň to předpokládám) a tento balík jednotek, tříd a objektů slouží právě k vytváření multimediálních aplikací s využitím rozhraní DirectShow a DirectX od Microsoftu. Podporovány jsou všechny verze systému Windows a balík pracuje s DirectX verze 8.1.

Tolik tedy stručný úvod. Co všechno lze s těmito nástroji provádět ? Svým zaměřením směřují jednoznačně k použití k audio/video aplikacím. Svou rozsáhlostí se ovšem od jednoduchých komponent na přehrávání videa diametrálně odlišují, neboť kromě těchto základních funkcí též zahrnují práci s DVD, zachytáváním videa, kompresí, filtry, televizními kartami či webovými kamerami a podobně.

Těžko lze vzhledem k rozsáhlosti balíku popsat postupně jednotlivé součásti, natož jednotlivé konkrétní funkce. Také se dá jen těžko předpokládat, že byste využili všechny a každý se zřejmě zaměří jen na oblast, která ho zajímá. Budu se tedy snažit spíše "vyzobat" některé zajímavosti.

TASFWriter - Komponenta, sloužící tvorbě videosouborů formátu ASF či jeho streamování přes síť.

TFilterGraph - Základní komponenta pro DirectShow, která prostřednictvím řady dalších komponent zajišťuje veškeré příslušné funkce.

TSampleGrabber - Jednoduché "grabování" či spíše zaznamenávání jednotlivých snímků videa.

IDivXFilterInterface - Rozhraní pro ovládání DivX dekodéru.

TVideoWindow - Prostředek k zobrazení videa ve vašich aplikacích, video renderer a video mixer renderer filter.

Toto berte jako opravdu velmi malý výběr, který jen naznačuje možnosti a šíři záběru celého balíku. Celkem je objektů přes 20, funkcí a konstant nepočítaně. Nutno podotknout, že k dokonalému ovládnutí celého balíku je třeba již jistých znalostí a nejedná se jen o "naklikání" komponent na formulář. K bohatému experimentování vám mohou posloužit ukázkové příklady, které si můžete rovněž stáhnout ve zkompilované podobě (pozor, více jak 4 MB archiv) a tak si některé možnosti balíku prověřit i bez nutnosti instalace.

Samotný balík také není zrovna nejmenší, má téměř 2 MB a obsahuje "zdrojové kódy" DirectX (přeložené z C do Delphi - Object Pascalu), dále nápovědu (není zcela kompletní, chtělo by to zlepšení), zdrojové kódy již zmíněných ukázkových aplikací, pochopitelně samotný balík komponent se zdrojovými kódy a instalačními balíky pro Delphi 5, 6 a dokonce už i verzi 7. Také obsahuje Delphi API pro formáty Windows Media (ale "pouze" verze 7.1).

Co říci závěrem ? Nemohl jsem pochopitelně dopodrobna vyzkoušet všechny jednotlivé funkce. Už také proto, že nejsem na tuto oblast specializován a ne všechny funkce mi jsou jasné. To je ale samozřejmé. Kromě běžnějších věcí, týkajících se videosouborů, jsem měl možnost zkusit i některé funkce související s TV kartou (jejíž jsem šťastným majitelem) a vše fungovalo bez problému. A tak i z toho mála, co jsem viděl, považuji balík za povedený, autor jistě dobře tuto problematiku zná.

Opět na závěr připomínám, že balík si můžete stáhnout zcela zdarma, je distribuován pod licencí Mozilla Public License 1.1

www
verze: 2.0
Delphi: 5 - 7
C++ Builder: ne

Diskuze (2) Další článek: Recenze Barracudy ATA V na Storage Review: stejné jako Barracuda ATA IV

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,