Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 40.

Podobně jako minule, i dnes si představíme malou skupinku komponent od jednoho autora. Tentokrát bude jejich zaměření poněkud více různorodé.

Chemware Delphi Components

Jak bylo již řečeno v úvodu, jedná se o malý balík komponent (celkem 11 kousků), které se tentokrát nesnaží nahradit všechny běžné vizuální komponenty z Delphi, ale jejich zaměření je velmi rozmanité. Pojďme si je tedy jako obvykle alespoň drobně představit.

AboutDlg - Jedna z velmi často se vyskytujících komponent i v řadě jiných balíků. Jedná se o další obdobu dialogu "O aplikaci", která zobrazí jednak vámi definovaný text, webovou a emailovou adresu a komponenta si rovněž sama zjistí verzi souboru. Zobrazí též základní informace o systému jako je jeho verze a volná paměť. Bohužel nelze ovlivnit zobrazené logo, takže se místo loga vaší aplikace musíte smířit s napevno vloženým motivem loga Delphi.

CheckGroup - Obdoba běžného RadioGroup z Delphi, tentokráte s použitím CheckBoxů. Z toho vyplývají i všechny příslušející funkce a parametry.

ColorEdit - Opravdu velmi zvláštní komponenta. Je tolik zvláštní, že ať jsem zkoumal jak jsem zkoumal, nepřišel jsem na to, v čem se od běžné komponenty Edit liší. :)

FileVersionInfo - Tato komponenta je narozdíl od té předchozí o poznání užitečnější. Ne že by snad nabízela něco jiného než podobné komponenty z jiných balíků, ale zjišťování verze souboru je jistě dost užitečná věc. Některé podobné komponenty automaticky zjišťují verzi pouze vaší aplikace, ale s touto komponentou máte volné ruce a můžete si tyto informace načíst z libovolné aplikace.

MultiLabel - Užitečná je rozhodně i tato komponenta. Jak napovídá název, rozšiřuje vlastnosti standardního Labelu o možnost psaní na více řádků. To ale není vše. Kromě toho může být každý řádek psán jinou barvou, čehož se docílí velmi jednoduše tím, že na konec daného řádku se za dvojité lomítko uvede jméno barvy (např. clBlue apod.).

NEdit - Běžný Edit, rozšířený o funkce související se zadáváním číselných hodnot, jejich přepočítáváním, kontrolou a podobně. Dostupné jsou všechny běžné číselné formáty.

OptionsDlg - Jedná se o dialog, s jehož pomocí můžete uživateli nabídnout k výběru několik možností. Nemusíte se starat o zobrazení okna a dalších vizuálních prvků. Vy jen pouze vyplníte text pro jednotlivé volby a o samotné zobrazení okna, RadioButtonů a dalších tlačítek, se postará komponenta. Určitě vám může velmi urychlit práci, i když já osobně bych si asi podobné dialogy raději vytvořil sám.

ShapeEx - Vizuální komponenta, která slouží k zobrazení několika předem definovaných symbolů (šipky, ovály, trojúhelníky, čáry), které mohou být vykresleny různým typem čar a barev a jejich vzájemným spojením by snad šlo vytvořit jednoduchá schémata. Obrazce jsou naštěstí vykreslovány vektorově, takže si můžete jejich velikost libovolně přizpůsobit.

SplashDlg - Opět další dialog. Tentokrát se jedná o dialog, který se zobrazí při spouštění aplikace (ovšem aktivaci dialogu musíte v kódu zajistit sami, automaticky se nezobrazí) a obsahuje podobné informace jako v AboutDlg. Navíc však obsahuje volitelně informace o možnosti registrace vaší aplikace, příslušné ikonky (jako třeba VISA a podobně) a několik tlačítek (zobrazení licence, přeskočení dialogu). Na první pohled sice možná dobrý nápad, ale poměrně nešťastně vyřešen, s malou možností konfigurace.

SlideBar - Ani poslední komponenta zřejmě nebude příliš použitelná. Jedná se o klasický posuvník (obdoba standardní komponenty TrackBar), navíc se stupnicí čísel, který může sloužit k nastavení číselných hodnot. Vypadá sice poměrně dobře, ale jeho překreslování je bohužel špatně vyřešeno a při pohybu posuvníkem dochází k nepříjemnému efektu blikání.

Jak tedy celkově zhodnotit celý minibalík ? Obsahuje některé povedené komponenty, ale na některých by zase naopak stálo za to ještě zapracovat. Jako poměrně nešťastné též vidím řešení, že komponenty jsou nainstalovány na paletě komponent do záložky Samples. Lepší by určitě byla vlastní záložka.

www
verze: 2.0
Delphi: 1 až 6
C++ Builder: 3

Váš názor Další článek: Český Telecom musí respektovat závazky k liberalizaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,