Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 19.

Dnes si představíme několik málo komponent od dánského autora Poula Baka a jeho společnosti BakSoft.

PBClipBoard (1.10.00.00)

Tato jednoduchá komponenta slouží k velmi praktické věci a tou je sledování schránky Windows. Má vlastně pouze jednu jedinou událost OnChange, která je vyvolána, pokud dojde ke změně obsahu schránky. Více ani není třeba. Na příklad využití této komponenty jistě přijdete sami. Můžete třeba podle stavu schránky zobrazovat nebo nezobrazovat (nebo lépe řečeno "enablovat" nebo "disablovat") položky v hlavním menu (či spíše jeho submenu Edit) vaší aplikace. Pokud je schránka prázdná nebo obsahuje jiný typ objektu, než se kterým pracuje vaše aplikace, není moc profesionální, aby byla například přístupná položka "Vložit" a podobně.

PBPathList (4.00.00.00)

Jak napovídá název, bude se jednat o jakýsi seznam cest, konkrétně o seznam všech důležitých systémových složek Windows. Podle slov autora by měla komponenta být schopna pracovat se všemi verzemi Windows. Pomocí tohoto jednoduchého nástroje tedy můžete získat cestu například ke složce "Dokumenty", která je samozřejmě u systémů NT/2000/XP závislá na aktuálně přilogovaném uživateli. Ale využití najde pochopitelně i u systémů 9x, když potřebujete například zjistit cestu do složky "System". Spoléhat se na to, že instalace systému bude standardně ve složce "C:\Windows", by pochopitelně nebylo správné řešení a s touto komponentou všechny tyto důležité cesty snadno zjistíte.

PBPrinterSetupDialog (5.10.00.00)

Umožňuje-li vaše aplikace tisk dat, jistě oceníte tento "Printer Dialog", který kromě běžných nastavení tisku umí tyto parametry také uložit, takže uživatel není nucen vše pokaždé nastavovat znovu.

PBShareMap (5.00.00.00)

Pod tímto poněkud tajemně znějícím názvem se skrývá komponenta, která umožňuje mezi aplikacemi navzájem sdílet StringListy. Co si pod tím představit? Například v demo ukázce k této komponentě je jednoduchá aplikace, která zobrazí okno s textem. Když si tuto aplikaci spustíte vícekrát (několik instancí) a budete text v jedné z těchto aplikací editovat, bude automaticky změněn i v ostatních instancích programu. Co z toho plyne? Můžete vzájemně mezi svými aplikacemi sdílet data a třeba i různá "run-time" nastavení. Podmínkou ovšem je, že každá taková aplikace bude samozřejmě obsahovat tuto komponentu.

PBPreview (4.00.00.00)

Opět se jedná o vylepšený dialog, tentokrát dialog pro otevření nebo uložení souboru, který je ovšem vylepšen o zobrazení náhledu vybraného souboru. Zobrazení náhledu má jistá omezení, protože komponenta pochopitelně nemá vlastní prostředky pro zobrazování například obrázků, a tak se vám zobrazí "jen" to, co zná systém. V ostatních případech se zobrazí pouze text informující o typu souboru. Podle slov autora by měla komponenta též automaticky detekovat jazykovou verzi Windows a podle ní zobrazit příslušný nadpis (tedy napříkld "Preview", "Náhled" apod..), ale alespoň na mnou testovaném systému – česká verze Windows NT – se stále zobrazoval jen anglický nápis.

PBEditPack (6.00.00.00)

Nejedná se vlastně o jednu komponentu, ale o takový malý balíček 7 komponent, které mají společné téma – editaci. V balíku najdete "editboxy" pro zadávání hodnot v různých formátech (binární, desítková nebo šestnáctková soustava), maskové zadávání a další. Všechny komponenty mají různá další zajímavá nastavení, co se týče zarovnávání, automatického výběru, omezení počtu míst apod..

PBFolderDialog (5.00.00.00)

A na závěr další dialog. Tentokrát se jedná o dialog pro výběr adresáře s možností vytvoření nového během procházení. Komponenta by si měla opět sama zjistit jazykovou verzi systému a podle toho příslušným způsobem upravit popisy tlačítek a okna. Musím bohužel konstatovat, že tato funkce u mě zase nefungovala na 100 %, ale tak na půl. Možná je to způsobeno spíše verzí systému (jak jsem již uvedl, testoval jsem na NT), těžko říci. Nechci proto předem svalovat "vinu" na komponentu.

A to je pro dnešek od tohoto autora vše. Nemusím připomínat, že všechny uvedené komponenty jsou freeware, jsou dodávány včetně zdrojového kódu a na stránce autora naleznete též zkompilované demoprojekty u každé z jednotlivých komponent.

www
verze: viz popisy jednotlivých komponent
Delphi: autor nespecifikuje (testoval jsem na verzi 4)
C++ Builder: ?

Váš názor Další článek: Burning Test

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,