Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 16.

Dnes si opět představíme jeden zajímavý balík komponent z Ruska, kde se to kvalitními autory jen hemží. Pojďme si představit R & A Library.
R & A Library

Autory tohoto bezesporu zajímavého balíku jsou Andrej Prigunkov a Roman Tkačev (odtud pravděpodobně ten název) a musím uznat, že se v jejich projektu nachází spousta zajímavých nápadů a netradičních řešení, která v jiných komponentách neuvidíte. Některé z nich si opět představíme, ty ostatní si již vyzkoušejte sami. Rozhodně to nebude ztráta času. Kromě samotných vizuálních komponent je součástí balíku též několik dalších nástrojů, mezi které patří například cosi jako jednoduchý interpret Pascalu, Run-time Form Designer a několik nástrojů přímo pro IDE Delphi.

RegAuto - Umožní zapisovat a číst z INI souborů rozličné vlastnosti komponent z formuláře. Jako příklad mohu uvést třeba pozici a velikost okna, ale uložit lze i další vlastnosti různých druhů komponent, i těch nestandardních (tedy těch, které nejsou součástí Delphi).

RAhtListBox - Klasický ListBox, obohacený o možnost použít text různých barev a fontů (bohužel jen stejné velikosti pro všechny řádky)

RAhtComboBox - Podobně jako v předchozím případě se jedná o vylepšení standardního ComboBoxu a možnost použít více typů a barev písma pro jednotlivé položky. Nejen že může být každý řádek jiný, ale taktéž jednotlivá "slova" v daném řádku mohou být napsána různou barvou a písmem (to platí pochopitelně i pro předchozí komponentu). Celý princip je vlastně velice jednoduchý. Jednotlivé položky ComboBoxu (či v předchozím případě ListBoxu) si v Object Inspectoru vyplníte jako běžný text, na který aplikujete tagy podobně jako v HTML, takže kupříkladu tučného textu dosáhnete párovými značkami <b> a </b>, mezi něž napíšete příslušný text.

RAhtLabel - Stejným způsobem jako předchozí dvě komponenty je vylepšen i Label, jehož vylepšení považuji z těchto tří komponent skoro za nejužitečnější. Jen si představte situaci, kdy chcete do Labelu napsat větu, ve které má být jedno slovo zvýrazněno tučně a jedno například zvýrazněno červenou barvou. Při použití běžného Labelu bychom tohoto efektu dosáhli asi jen velmi těžko a bylo by nutné použít 3 Labelů, z nichž každý by obsahoval danou část celé věty. S využitím této komponenty stačí jen u příslušných slov napsat dané párové formátovací značky a je po problému.

RAhtButton - A konečně ještě jeden případ vylepšení o možnost použít různě formátovaný text, tentokrát v podobě popisu tlačítka.

RACaptionButton - Tato komponenta vám umožní přidat do titulkového pruhu formuláře další tlačítka, kromě běžných systémových tlačítek pro minimalizaci, maximalizaci a zavření okna. Takto si můžete snadno přidat vlastní tlačítka rozličných funkcí, přičemž jako symbol na tlačítku můžete použít buď text (tedy spíše jedno písmenko či znak, víc se vám jich na tak malou plochu těžko vejde) a nebo obrázek příslušných rozměrů. Zajímavou a na první pohled snadno přehlédnutelnou vlastností této komponenty je také to, že si můžete sami určit, na jakém místě bude dané tlačítko zobrazeno. Pokud tedy nastavíte tento parametr na hodnotu 0, vlastně tím překryjete původní systémové tlačítko na zavření formuláře. Bez zvláštních triků tedy můžete tato tři systémová tlačítka snadno "přemostit" tlačítky vlastními. Bohužel se mi občas stane, že pokud systémová tlačítka překryjete těmi vlastními, při přesunu okna se ne vždy správně překreslí a "zvítězí" vizuální podoba tlačítek originálních. Funkce vašich tlačítek je však zachována a jedná se tak spíše o kosmetický efekt. Tuto drobnou chybu však lze snadno prominout, neboť to zcela jistě nebylo původním záměrem při tvorbě komponenty a jedná se spíše o zajímavě využitelný "vedlejší efekt".

RAeditor a RAHLEditor - Tyto dvě komponenty jsou vlastně textové editory, které jsou kromě běžné editace textu vylepšeny o několik užitečných funkcí, jako je barevné zvýrazňování syntaxe u několika jazyků (Delphi, C Builder, SQL, HTML, Java, VBScript atd..) a také funkce automatického doplňování kódu, jak ji znáte například z vývojového prostředí Delphi a dalších nástrojů.

RAHint - Vzhledově si můžete vylepšit i Hinty, tedy bublinkové nápovědy. Tato komponenta vám umožní opět na principu "pseudo HTML tagů" vytvářet různobarevné texty s několika druhy písem pro jednotlivá slova.

RACombo - ComboBox, u něhož se místo klasického seznamu prvků rozbalí tyto prvky v podobě malého menu.

RAComponentPanel - Jedná se vlastně o panel, který jistě dobře znáte z Delphi – panel, na němž jsou umístěny ikony jednotlivých komponent. Takto přesně komponenta vypadá (včetně šipek na posun, pokud se počet prvků nevejde na obrazovku), i když její využití může být pochopitelně různé (těžko asi budete programovat vývojové prostředí Delphi).

RAScrollText - Potřebujete-li vytvořit pohyblivé titulky (například jako ve filmu), hodící se třeba pro dialog "O aplikaci", využijte tuto komponentu. Můžete nastavit všechny důležité parametry pro pohyb textu, obrázek na pozadí či popředí a samotný text může obsahovat formátovací příznaky, které vám umožní na přesném místě textu pohyb na daný časový interval pozastavit a podobně.

Tak toto byl stručný přehled několika hlavních komponent. Kromě nich naleznete v balíku některé databázově orientované komponenty a další komponenty vylepšující o užitečné funkce ty standardně dodávané.

Samozřejmě celý balík obsahuje zdrojové kódy a taktéž několik demoaplikací na ukázku schopností komponent.

www
verze: 2.01
Delphi: 2-6 (1,04 MB)
C++ Builder: 1, 4
Kylix: 1

Diskuze (3) Další článek: Megazáplata pro IIS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,