Užitečné komponenty pro Delphi a C++ Builder, díl 15.

Dnes si představíme několik komponent tentokrát od českého autora, abychom pořád nepropagovali jen zahraniční tvorbu. Představíme si dvě komponenty na kreslení grafů a jednu komponentu pro ovládání zvukových zařízení v počítači.
Autorem dnešních komponent je Vít Kovalčík a nejsou to jediné komponenty, které vytvořil. Udělal jsem pouze malý výběr a na jeho stránkách můžete najít několik dalších. Všechny jsou freeware, dodávány včetně zdrojových kódů a ukázkové aplikace.

TAudioMixer 1.6

Tato komponenta umožňuje programově řídit či zjišťovat hlasitost všech zvukových zařízení v systému, jako jsou zařízení wave, Line In, MIDI, CD a podobně, a to jak při přehrávání tak nahrávání.

Umí též zjistit řadu detailních informacích o vašich audio zařízeních. Ke komponentě, která je pochopitelně dodávána se zdrojovým kódem, je též přidána ukázková aplikace, na které zjistíte, jak se s komponentou pracuje.

TEasyGraph 1.9

Zobrazení grafů funkcí či prostě množinu bodů není s touto komponentou žádný problém. Výhodou je též to, že samotné zobrazované funkce, které mohou být tvořeny i složitějšími matematickými vzorci, mohou být zadávány přímo za běhu programu, a nemusí tak být v něm uloženy napevno. K tomu je sice využívána cizí komponenta od jiného autora (TParser 10.1 od Stefana Hoffmeistera), ale podle autora byla upravena pro potřeby komponenty TEasyGraph (její původní neupravená verze je dodávána spolu s balíkem).

Kromě samotného kreslení grafu je též možno zoomovat jej pomocí myši a nastavit lze několik dalších vizuálních prvků.

TLogGraph 1.07

Poslední zajímavou komponentou, kterou si dnes představíme, je LogGraph. Jejím úkolem je zobrazovat graf hodnot, které přicházejí v pravidelných časových intervalech, jako je kupříkladu vytížení procesoru či další parametry systému. To je pochopitelně jen příklad, zobrazit si můžete libovolná vlastní data, která potřebujete vizualizovat v průběhu času.

Vizuální parametry samotného grafu jsou sice poněkud chudé a není toho mnoho, co by se dalo nastavit, ale základní barvy, popisky či obrázek na pozadí nastavit lze a to pro jednoduché použití stačí.

www
verze: viz popis jednotlivých komponent
Delphi: zřejmě 3 – 6, může se lišit u jednotlivých komponent
C++ Builder: ?

Váš názor Další článek: Intel Pentium 4 2,4 GHz na trhu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,