Evropská unie | Microsoft Teams | Monopol

Už zase?! EU viní Microsoft z monopolního chování, ten proto oddělí Teams od kancelářského balíku Office

Microsoft údajně souhlasil s tím, že přestane dodávat svůj software pro vzdálenou spolupráci Teams jako součást kancelářského balíku Office. Informaci přinesl deník Financial Times s tím, že firma se tímto krokem snaží odvrátit hrozící oficiální antimonopolní vyšetřování ze strany EU. Zdroje deníku uvádějí, že firmy si budou moci koupit Office se softwarem Teams, nebo bez něj.

Jednání s regulačními orgány EU stále probíhají a zatím není jisté, jestli skončí dohodou. Microsoft k tomu uvedl pouze nic neříkající: „Jsme si vědomi své odpovědnosti v Evropské unii, kterou jako významná technologická společnost máme. Nadále spolupracujeme s komisí při jejím vyšetřování a jsme otevřeni pragmatickým řešením, která vyřeší její obavy a budou dobře sloužit zákazníkům.“

Office s Teamsy, nebo bez?

Vše začalo v roce 2020, kdy si konkurenční platforma Slack, kterou nyní vlastní společnost Salesforce, stěžovala u regulačních orgánů Evropské unie a požadovala, aby Microsoft přinutily nabízet Teams odděleně od kancelářského balíku. Právní zástupce Slacku tehdy uvedl: „Žádáme EU, aby byla neutrálním rozhodčím, přezkoumala fakta a prosadila zákon.“

Dle hlavního právního poradce firmy Davida Schellhase Microsoft „nezákonně“ svázal Teams „se svým dominantním kancelářským balíkem Office“, aby „donutil miliony lidí k jeho instalaci, zablokoval jeho odstranění a zatajil skutečné náklady pro podnikové zákazníky“.

Podle nejmenovaných zdrojů obeznámených se situací kolovaly v březnu tohoto roku zvěsti o tom, že Evropská komise přistoupí k oficiálnímu prošetření obvinění společnosti Slack. „To mohlo podnítit Microsoft k tomu, aby usoudil, že to musí napravit s předstihem,“ uvedl jeden z nich, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity.

Nekonečné antimonopolní spory

Ani zdaleka se nejedná o první rozepři evropských regulačních orgánů s Microsoftem. V roce 2009 se firma dohodla s Evropskou komisí na urovnání sporu a souhlasila s tím, že bude evropským zákazníkům nabízet výběr výchozího webového prohlížeče. V roce 2013 pak dostala pokutu ve výši 561 milionů eur za to, že tuto povinnost důsledně nedodržovala.

Nejznámější antimonopolní tahanice ovšem přišly na přelomu tisíciletí, kdy byla firma za zneužití monopolního postavení nucena rozdělit se na dvě společnosti. K tomu ale nakonec nedošlo, protože rozhodnutí později zrušil odvolací soud. Microsoft a ministerstvo spravedlnosti se v roce 2001 dohodly na urovnání a souhlasily s omezeními, jako je sdílení rozhraní API s vývojáři třetích stran.

V roce 2021 podala německá společnost Nextcloud, která je mimo jiné poskytovatelem lokálních platforem pro spolupráci, dvě stížnosti k Evropské komisi kvůli tomu, že Microsoft spojuje své online služby – konkrétně OneDrive s operačním systémem Windows. Vedle toho německý úřad pro hospodářskou soutěž vyšetřuje Microsoft kvůli velikosti portfolia, zahrnujícího operační systémy, aplikace, cloudové služby, hry a sociální média.

Diskuze (14) Další článek: S API od Stability AI můžete zvětšovat obrázky. Zkusil jsem ho na své fotce z devadesátek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,