Už žádný 60hodinový pracovní týden, slibuje Apple v Číně

Po kritice a kontrole podmínek zaměstnanců čínských továren Foxconnu přichází změna. Zaměstnanci vyrábějící mimo jiné produkty Applu dostanou lepší pracovní podmínky.

Čínská firma Foxconn, v jejíchž továrnách se vyrábějí iPady a iPhony pro celý svět, se rozhodla zlepšit pracovní podmínky svých zaměstnanců. Na nevyhovující podmínky v továrnách Foxconn upozornil hloubkový audit Fair Labour Association (FLA) a reportáž americké televize, která ukázala například stísněné ubytovny plné sotva zletilých čínských venkovanů nebo sítě proti sebevrahům natažené podél budov Foxconnu.

Méně přesčasů, více lidí

Audit FLA provedený ve třech továrnách v Čcheng-tu a Šen-čenu zjistil, že během uplynulého roku pracovali v některých obdobích všichni zaměstnanci v průměru 60 a více hodin týdně. Někdy chodili zaměstnanci Foxconnu do práce bez přestávky i 11 dní v řadě. To přesahuje pravidla FLA i vlastní standardy společnosti Apple.

Foxconn.jpg
Obrázek montážní linky Foxconnu z reportáže ABC

V továrnách se také výrazně přetahovaly přesčasy, které smí činit maximálně 36 hodin měsíčně. FLA celkem zjistila 50 pochybení proti pracovním standardům. Audit FLA, který zkoumal tři továrny a zúčastnilo se ho 35 tisíc respondentů, byl zřejmě nejdetailnější sondou do jakékoli čínské továrny, který doposud proběhl.

Foxconn podlě FLA souhlasí, že do července příštího roku budou dělníci v továrnách pracovat maximálně 49 hodin týdně, což je čínské zákonné maximum. Firma také omezí přesčasy na 36 hodin měsíčně. Foxconn bude tedy muset najmout desetitisíce dodatečných pracovních sil. Firma také postaví nové ubytovny a dodatečné závodní jídelny.

Pokud Foxconn dodrží, co slíbil, bude to průlom ve zlepšování pracovních standardů v Číně, která je levnou „globální továrnou“. Tchaj-vanská firma Foxconn dodavatelem Apple, jen v Číně pro ni pracuje 1,2 milionu lidí. iPady, iPhony a iPody se vyrábějí v dceřiné společnosti Foxconnu, která nese název Hon Hai Precision Industry.
Podle ředitele FLA Aureta van Heerdena bude mít dohoda o zlepšení podmínek mezi Foxconnem a Applem dalekosáhlé následky pro ostatní firmy. Vytvoří standard, podle kterého se budou moci řídit i ostatní firmy využívající čínskou levnou pracovní sílu. Patří mezi ně Dell, Hewlett-Packard, Amazon.com, Motorola, Nokia a Sony. Akcie Apple i Foxconn reagovaly na zprávy o zlepšení pracovních podmínek zhruba procentním oslabením.

Ještě větší změny, než co zažil Nike

Vedení firmy Apple výsledek vítá, jiní se k němu staví více kriticky. „Dokud se Apple nerozdělí o větší část svých zisků se svými dodavateli, dělníci budou dál dostávat směšné platy při práci od nevidím do nevidím,“ řekl agentuře Reuters Li Čchiang z organizace China Labor Watch. Rozhodnutí zvlášť netěší ani některé dělníky Foxconnu.

Foxconn Net.jpg
Pracovnice Foxconnu koukají z okna ubytovny. Ve výhledu brání síť proti sebevrahům.

„Nejsme tu, abychom si hráli, ale abychom pracovali,“ řekla agentuře pětadvacetiletá Čchen Ja-mej, která v továrně Foxconnu v Lung-chua pracuje už čtyři roky. Její měsíční mzda se omezením pracovní doby sníží z čtyř tisíc juanů na pouhé dva tisíce (317 dolarů). Jiní dělníci si pochvalovali zvětšení kapacit. Průměrnou hodinovou mzdu ale Foxconn v únoru zvýšil o 16 až 25 procent.

Apple není první americkou značkou, která reaguje na spotřebitelskou kritiku zlepšením pracovních podmínek. Něco podobného zažil v 90. Letech výrobce sportovního oblečení Nike. Ve srovnání s Nikem jsou ale reformy ve Foxconnu dalekosáhlejší, píše Reuters.

Článek původně vyšel na E15.cz

Diskuze (34) Další článek: Videohádanka: věc pro VGA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,