YouTube | Cenzura | Zbraně

Už žádná domácí pistole a kulomet na YouTube. Portál zpřísňuje podmínky

Po nedávné střelbě na střední škole ve floridském Parklandu některé komunitní weby postupně zpřísňují publikaci obsahu, který se týká střelných zbraní.

Týká se to i obřího YouTube. Portál postupně uvede v platnost nová pravidla, která zakazují například propagaci prodeje střelných zbraní a příslušenství, což se může dotknout třeba kanálů nejrůznějších střeleckých e-shopů.

Zásady týkající se obsahu zobrazujícího střelné zbraně

YouTube zakazuje některé druhy obsahu se střelnými zbraněmi. Konkrétně nepovolujeme obsah:

  • jehož záměrem je prodávat střelné zbraně nebo některé příslušenství k nim prostřednictvím přímého prodeje (např. soukromý prodej jednotlivci) nebo prostřednictvím odkazů na webové stránky, které takové zboží prodávají. Mezi taková příslušenství mimo jiné patří: příslušenství, které střelným zbraním umožňuje napodobit automatickou střelbu nebo je přímo přestaví na automatické zbraně (např. urychlovače střelby jako bump stock, gatling trigger, drop in auto sears nebo různé sady pro přestavbu), a také vysokokapacitní zásobníky (tj. zásobníky nebo pásy s kapacitou nad 30 nábojů).
  • který poskytuje návod na výrobu střelných zbraní, munice, vysokokapacitních zásobníků, podomácku vyrobených tlumičů nebo některých příslušenství střelných zbraní, např. těch uvedených výše. Jedná se rovněž o návody, jak přestavit střelnou zbraň na automatickou nebo na zbraň napodobující automatickou střelbu.
  • který uživatelům radí, jak instalovat výše zmíněná příslušenství či upravené zbraně.

Stejně tak YouTube zakáže propagaci domácí výroby střelných zbraní a všemožných vylepšováků, což se zase může dotknout nejrůznějších kanálů kutilů a obecně DIY. A do třetice budou zároveň zakázané i mnohé střelecké návody.

Suma sumárum, krátké i dlouhé zbraně už ve svém obsahu YouTube nechce, a jelikož jsou podmínky přeci jen relativně vágní, těžko říci, koho všeho se nový ban dotkne. Čistě technicky může mít problém v podstatě jakékoliv video se střelnou zbraní, ze které lze skutečně vystřelit.

Diskuze (24) Další článek: U krystalů na povrchu Titanu by teoreticky mohl existovat život

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,