Už za pár let roboti odpracují více než lidé. Co dělat, abyste nezůstali bez práce?

  • Nová zpráva Světového ekonomického fóra prezentuje odhady proměny práce na nejbližší roky
  • Dojde k masivnímu přesunu lidské práce na roboty a umělou inteligenci
  • Základem přežití bude schopnost se přeučit na novou činnost

Světové ekonomické fórum (World Economic Forum) zveřejnilo nejnovější report, který se zaměřuje na velmi podrobnou analýzu práce v následujících letech, konkrétně v období do roku 2025. Právě v tomto roce by totiž měl nastat významný milník, kdy nejrůznější robotické systémy, umělé inteligence a pokročilé algoritmy budou obstarávat více prací, respektive úkolů, než člověk. A aby člověk měl stále možnost se uplatnit na trhu práce, musí být připraven na změny, stejně jako zaměstnavatelé a další části v celém pracovním řetězci.

Nahrazení člověka strojem probíhá už od „pradávna“, prožili jsme již několik evolucí průmyslových dob i nástup počítačové generace, která sama o sobě měla několik fází. Nyní se ale blíží finální období, protože kromě mechanické práce začíná ve velkém k nahrazování práce, která doposud vyžadovala lidský mozek. Nelze se tak divit tomu, že mnozí označují umělou inteligenci jako poslední „revoluci“ v tomto pracovním směru.

Co se stane ve vzdálené budoucnosti, je stále těžké odhadnout, ale nová zpráva se proto zaměřuje na blízké období několika následujících let.

Některé pozice skončí, jiné vzniknou

Stejně jako v minulosti, i tentokrát se bude opakovat stejný systém, že bude sice docházet k ukončení lidských pracovních pozic, které budou nově provádět roboti nebo umělá inteligence obecně, ale zároveň s tím vznikne i velká řada nových pracovních pozic. Stejně tak se zvětší poptávka po jiných pozicích, které se teprve rozvíjí.

Jak lze vidět na grafu technologií, které společnosti plánují integrovat do roku 2022, na prvních pozicích je analytika dat, internet věcí, strojové učení, cloud, digitální obchod, rozšířená a virtuální realita, šifrování, nové materiály, nositelnosti, blockchain, 3D tisk, kvantové výpočty, biotechnologie a různé druhy robotů.

Klepněte pro větší obrázek
Jaké technologie chystají společnosti v nejbližších letech integrovat?

Ano, na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná jen o práce, které budou schopní obstarávat jen studenti z ČVUT a podobných škol, ale nesmíme zapomínat, jakou škálu činností zmíněné jednotlivé oblasti zahrnují. Pokud si jako příklad vezmeme například rozšířenou realitu nebo virtuální realitu, bude třeba nutné skenovat reálné modely všeho možného po celém světě, protože se to následně bude přenášet do digitálního světa. A najednou u činnosti, která se zdá inženýrská, bude naopak potřeba zkušené oko fotografa nebo lidí, kteří mají zkušenosti s kamerou, zvukem a dalšími činnostmi.

Informační doba bezesporu znamená, že většina nových pracovních pozic bude z počítačové oblasti, ale stále bude potřeba navrhovat, vymýšlet a prodávat zboží a služby. Marketing nezmizí, ale bude se více přesouvat do digitálního světa, stejně tak obchod a další části řetězce fungování moderní společnosti.

Klepněte pro větší obrázek
První dva sloupce ukazují Výběr prací, které budou relevantní a dostanou se na novou úroveň, ve třetím sloupci pak práce, které postupně nahradí roboti a umělá inteligence

Velké změny lze čekat poměrně brzy, ale množství nových pracovních pozic rozhodně neklesne. Zatímco by mělo do roku 2022 dojít k propadu přibližně 75 milionů pracovních pozic, dojde k posílení celkem v rámci 133 milionů pozic, přičemž 58 milionů bude zcela nových.

Milníky v nejbližších letech

Dle odhadů už by v roce 2022 měl nastat významný milník, kdy stroje budou v rámci informací a zpracování dat zastávat více práce než lidé. Pokud jde o obecnou práci, stane se tak už v roce 2025.

Klepněte pro větší obrázek
Na co se společnosti budou zaměřovat v následujících letech? Nábor nových lidí, kteří budou umět nové technologie , přeškolovat současné zaměstnance i co nejvíce automatizovat

Klesne potřeba manuální práce a spojených schopností, práce s paměti, instalace a údržba, psaní, matematiky (to neznamená konec matematickým expertů, kteří vymýšlí nové teorie a algoritmy), řízení lidí, kontrola kvality a bezpečnosti, koordinace, obrazové a mluvené schopnosti a používání technologií. To vše začne být zbytečné alespoň z toho pohledu, abyste se díky tomu uživili nebo se v tomto směru snažili být expertem. Roboti a umělá inteligence bude tyto oblasti velmi rychle obstarávat a hlavně téměř zadarmo.

Na co se soustředit

Pokud chcete uspět i v budoucnu, už poměrně dlouho je vidět trend, který by měly velmi rychle integrovat i školy, byť soukromé už v tomto směru děti učí nějakou dobu. Jak lze vidět na srovnávacím obrázku, v roce 2022 bude důležité analytické myšlení, schopnosti inovace, kreativity, originality. Navrhovat design a technologie, mít kritické myšlení a schopnost vyřešit komplexní problémy, se kterými si umělá inteligence ještě nějakou dobu neporadí.

Klepněte pro větší obrázek
Schopnosti, které budou a nebudou potřeba v následujících letech

Důležitá bude schopnost vést tým, umět spolupracovat v týmu nebo mít dobrou emoční inteligenci, která je stále důležitější. A hlavní mít schopnost se aktivně a neustále učit novým věcem.

Připravit se musí firmy i stát

Aby přechod proběhl co nejlépe, musí se na něm podílet nejen samotní lidé, ale také zaměstnanci a stát. Důležité jsou totiž různé formy přeškolování stávajících zaměstnanců na nové pozice.

Ve zprávě lze podrobně prostudovat, jaké jsou statistiky v rámci různých oblastí a zemí, jak dlouho průměrné přeškolení trvá a další důležité informace. Pokud totiž firmy budou potřebovat obsadit nové pozice, příliv čerstvých absolventů škol jim nemusí stačit, respektive i školy jsou v tomto směru opožděné o tolik, že se dnes zaměřují na schopnosti, které nejsou relevantní ani dnes, natož v budoucnu. I proto musí být studenti dostatečně flexibilní a zaměstnavatelé připravení provést výuku na skutečnou pozici, která je reálně potřeba.

Celý report si ve formě PDF můžete stáhnout zde.

Diskuze (27) Další článek: Zapomeňte na INTJ, ENTJ apod. Psychologové stvořili nový test osobnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,