Už je nás sto milionů, ale jenom v Americe

Podle nedávného průzkumu dnes používá Internet v USA více než sto milionů „dospělých“ a co je ještě důležitější: uživatelé Internetu získávají na profesionalitě.
Podle nedávného průzkumu dnes používá Internet v USA více než sto milionů „dospělých“ (proč bylo nutno zrovna ty, kteří nejsou „adults“, ze studie vyjmout, tuší jen asi ona výzkumná firma Strategis); to je velice výrazný vzestup z čísla 65 milionů z loňského léta. Pokud se vám zdá nárůst uživatelů Internetu pomalý, pak vězte, že dnes používá Internet každý druhý dospělý Američan, a že tedy další saturace už bude stále pomalejší a pomalejší – už se totiž dostáváme k bariérám, jejichž překonání bude trvat desetiletí, jako je třeba gramotnost a fakt, že osoba nocující na mřížce ke kanálu bude mít ještě dlouho jiné starosti než surfování po Internetu.

Firma Strategis rovněž oznámila, že uživatelé Internetu dále podstatně zvyšují svou profesionalitu; 77 % uživatelů Internetu prý dnes posílá alespoň jednou týdně e-mail s attachmentem, což je podle firmy „pro nové uživatele tak obtížný úkol jako vyřešení matematické rovnice“ (hm). Studie dále tvrdí, že počet uživatelů Internetu, kteří používají web denně, vzrostl z 60 % na skoro 70 % během jediného roku (100 % = celkový počet připojených) a také že více než 20 % uživatelů vytvořilo či upravilo své stránky aspoň jednou v průběhu posledních třech měsíců.

Toto jsou čísla, která jsou velice důležitá ve srovnání se situací u nás a v předznamenávání dalšího vývoje. Můžeme si pouze nechat snít o tom, že by 70 % všech českých uživatelů Internetu denně pracovalo s webovými stránkami; je-li jich 20 %, je to dobré číslo. Zcela jistě ale poroste – jednak tím, že lidé jsou v práci s Internetem stále zkušenější a zkušenější (tj. už se bez něj prakticky neobejdou, stává se hlavním prostředkem pro jejich práci), a nepochybně lavinovitě s blížícími se možnostmi paušálního připojení k Internetu při připojení přes běžný telefon, ne tedy přes vyhrazenou linku (domnívám se, že se s tím u nás setkáme zhruba v polovině roku 2000). Vyšší profesionalita v používání Internetu současně znamená využívání sofistikovanějších služeb, zjednodušeně řečeno – přechod od Seznam.cz k nákupům v elektronických obchodech. Zatímco dnešní internetové „portály“ jsou typickou – a tou nejvhodnější – službou pro začátečníky, pro jejich poznávání Internetu (hrají roli jakéhosi městského průvodce či telefonního seznamu), lze si těžko představit, že jí zůstanou v okamžiku, kdy si člověk na Internetu najde svůj časopis, svůj rozhlas, svou diskusní skupinu a své obchody.

Diskuze (2) Další článek: Intel bude zlevňovat dříve, než se čekalo

Témata článku: , , , , , , , , , ,