Hardware | Gigabyte

Už i základní desku chladí voda: Gigabyte Z390 Aorus Xtreme Waterforce je extrémní vlastnostmi i cenou

Gigabyte uvedl svou nejlepší základní desku Z390 Aorus Xtreme Waterforce založenou na soketu 1151 a čipsetu Z390, která je určená pro nejnovější procesory Coffee Lake refresh. Cílí na nejnáročnější hráče a specifická je především unikátním způsobem chlazení procesoru, čipsetu a napájecí kaskády. Gigabyte totiž použil na celou desku jeden velký monoblock, který chladí desku kapalinou proudící uvnitř. K desce je tedy potřeba mít ještě systém vodního chlazení.

Deska je maximálně vybavena a připravena na to nejextrémnější přetaktování. Toho Gigabyte dosáhl tím, že desku osadil 16fázovou napájecí kaskádou. O napájení celé desky se pak starají hned dva 8pinové konektory. Bude to chtít kvalitní a dostatečně dimenzovaný napájecí zdroj.

Na desce se nachází čtyři paměťové sloty, do kterých lze osadit až 64 GB DDR4 RAM o úctyhodné frekvenci až 4 400 MHz. Dále jsou k dispozici hned dvě síťové karty, z nichž jedna splňuje nový 10Gbit standard a nechybí ani 5GHz Wi-Fi, nebo Bluetooth 5 či Thunderbolt 3.

Výrobce nezapomněl ani na fanoušky kvalitního zvuku a vybavil desku zvukovým kodekem SABRE 9018K2M s odstupem od šumu 127 dB a kvalitními kondenzátory WIMA Hi-Fi.

Deska bezesporu nadchne každého fanouška herního hardwaru, ale pohled na cenovku už tuto radost trochu zhatí. K extrémní výbavě totiž výrobce nasadil i adekvátní cenu, která by se v českých obchodech měla pohybovat kolem 18 500 Kč.

Diskuze (12) Další článek: Alzheimerova choroba je nakažlivá. Epidemie však nehrozí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,