Už i vydavatelé věří downloadované hudbě

Technologie s nenápadným názvem MP3 mění tvář hudebního byznysu.
Technologie s nenápadným názvem MP3 mění tvář hudebního byznysu. Digitalizovaná a komprimovaná hudba s "téměř-HiFi kvalitou" se už zhruba dva roky šíří neoficiálními (nelegálními) kanály a ubírá příjmy hudebním vydavatelům daleko více než nahrávání kazet z cédéček. Kazeta obsáhne jen jedno cédéčko, nahrávka je méně kvalitní a méně trvanlivá; kopie z kazet jsou na tom ještě hůře. Pokud si z toho chce někdo udělat byznys, mít nahrávací centrum a mít v něm desetitisíce nahrávek pro kopírování, potřebuje na to celý dům a je zranitelný - ostatně, proti tomuto pirátství bojuje policie (např. v Polsku) a má dokonce určité úspěchy.

Pro velkonahrávání ve formátu MP3 vám však stačí pár datových pásek rozměrů krabiček od sirek, do kufříku umístíte digitalizovanou hudbu ze 100 000 hudebních CD - a pak stačí výkonnější vypalovačka CD-ROM, zařízení dnes za pár desítek tisíc. Ještě horší na tom je, že zatímco zdroj pro "padělání" dříve musel cestovat fyzicky (tj. pokud vyšla nová deska, po které bažili desetitisíce nadšenců, trvalo pár měsíců, než se dostala ve formě x-tých kopií z kazet mezi lid; tudíž fanoušci většinou neodolali a šli si koupit předražené cédéčko či kazetu), jsou nyní digitalizovaná data dostupná na Internetu pár hodin poté, co má hudební CD debut v Americe. Přesněji řečeno, někdy i pár dní předtím - ukrást a okopírovat master se povedlo už mnohokrát.
Ceny hudebních CD jsou vysoké proto, že většina hudby se poslouchá kradená - a většina hudby se poslouchá kradená proto, že jsou ceny CD vysoké. Pro hudební vydavatel však byla možnost legalizace MP3 (či jiných digitálních formátů) nemyslitelná, protože v tomto formátu ještě necítili své velké ohrožení, a také se báli velmi obtížné kontroly šíření a kopírování digitálních dat - protože i když digitalizované CD-ROM populární kapely získá na začátku punc legality, může se dál šířit nelegálně a velmi snadno.

Nicméně první průkopníci legálního šíření MP3 už ukázali cestu, že to jde. Především se data MP3 šíří jako datový proud (podobně jako zvuková data pro RealAudio), který se neukládá stejně jako televizní signál - jen se přijme, přehraje a "zmizí". Přehrávačů MP3 existuje už celá řada, mezi nejznámější patří WinAmp (který je ovšem i špičkovým "jukeboxem" s možnostmi ukládání, tříděn atd.) a WinPlay3.

K datovému formátu MP3 se už konala i konference nazvaná "první výroční konference k MP3 online hudbě". Na ní už i představitelé velkých hudebních vydavatelství bez obalu hovořili o tom, že v blízké budoucnosti budou miliony skladeb k dispozici jako datové proudy přes Internet - sice za poplatek, ale velice maličký. Zatím je zde samozřejmě ještě problém nedostatečné přenosové kapacity Internetu: nikdo netouží po tom, aby zaplatil a písnička se mu s přestávkami přehrávala půl hodiny. Padly už i údaje o ceně - cena za jednu skladbu prý musí být pod dolar, aby to odradilo piráty. To pochopitelně není pro našince moc povzbudivé, protože se to prakticky rovná ceně za cédéčko domácí kapely, a je to jen asi o třetinu levnější než zahraniční CD. Na Internetu už existují desítky hudebních webů, které prodávají digitalizovanou hudbu zhruba za výše uvedenou cenu; není nám známé, jakým způsobem pak platí poplatky vydavatelům (tj. v jaké výši) a jak se provádí kontrola - přece jenom, kopírování v digitálním světě je proklatě snadné. Problémem je i inkasování peněz od zákazníků, protože převádět přes kreditní kartu dolar po dolaru znamená, že třetina z této částky skončí na bankovních poplatcích, a technologie cybercash (Millicent atd.) jsou zatím v z ačátcích.

MP3 je zatím vynikající příležitostí pro začínající skupiny, aby se uchytily na trhu - zatímco je vydání cédéčka (či i promosinglu) stojí desetisíce dolarů (u nás desetitisíce až statisíce Kč), a především jeho pořádná propagace je i o dva řády dražší, mají náhle možnost dát svou hudbu k dispozici bez těchto nákladů. Velkou revoluci v oblasti MP3 zřejmě způsobí přehrávače těchto CD-ROM - tedy ne počítače, ale zařízení podobná discmanům či normálním stolním CD-playerům, které budou schopny přehrávat tuto digitalizovanou hudbu bez nutnosti mít počítač.
Váš názor Další článek: Win98: Nefunguje mě pod Windows 98 český Excel 97. Po instalaci nelze spustit, hlásí chybu, že nemůže najít soubor xl8805.dll

Témata článku: , , , , , , , , ,




Aktuální číslo časopisu Computer

Jak používat VR k práci

Megatest 18 levných monitorů

Test lokátorů s Bluetooth

Průvodce nákupem RAM