Umělá inteligence | Spotify

Už i Spotify chystá umělou inteligenci. Jmenuje se DJ a ještě lépe doporučí písničky

Ani hudební streamovací služby nechtějí být pozadu v novém trendu generativních AI, které začínají být v posledních týdnech integrované do všech možných služeb. Svou vlastní AI na bázi technologie od OpenAI představilo i Spotify a jde doslova o osobního disžokeje.

Spotify obvykle zásadní funkce oznamuje na své konferenci Stream On, která se letos koná 8. března. Tentokrát se ale hudební streamovací služba rozhodla udělat výjimku a velkou novinku představila už s předstihem. Na svém blogu odprezentovala novou AI jménem DJ, která vylepší doporučování písniček v aplikaci. 

Umělá inteligence byla ve Spotify přítomná už dříve, ale tentokrát jde o generativní AI, stejnou, se kterou v posledních týdnech začínají pracovat firmy napříč celým technologickým světem. I DJ využívá technologie OpenAI, zároveň ale staví na předchozích doporučovacích algoritmech Spotify.

Systém doporučování je beze sporu jedna z nejsilnějších funkcí Spotify. Aplikace pro své uživatele pravidelně generuje nejrůznější playlisty na bázi hudby, kterou poslouchají. DJ tento systém posune dál. Generativní AI bude novou hudbu nejen aktivně vyhledávat, ale i komentovat a zároveň bude pružně reagovat, pokud s jejím výběrem nebudete souhlasit.

Komentář bude zvukový díky hlasovému modelu od společnosti Sonantic, kterou Spotify koupilo minulý rok. Hudební streamovací služba při tvorbě tohoto modelu spolupracovala se svým šéfem kulturní spolupráce Xavierem Jerniganem, který zároveň moderoval jeden z podcastů Spotify. Zatím bude dostupný jen jeho hlas, ale Spotify slibuje v této oblasti „další inovace“, takže zřejmě časem nabídne i jiné hlasy.

Jak to tedy bude fungovat v praxi? Spotify i nadále bude vytvářet personalizované playlisty. Nově ale bude aplikace obsahovat tlačítko DJ, kterým tato doporučení získáte. AI vám vysvětlí, proč konkrétní hudbu vybrala, sdělí vám k ní různé zajímavosti a když se vám nebude líbit, vybere něco jiného. Bude možné i skákat mezi jednotlivými žánry. Spotify to připodobňuje k moderátorům v rádiích, kteří také přidávají komentáře k hudbě, kterou hrají. 

Funkce podle popisu míří na lidi, kteří chtějí ve Spotify pasivnější zážitek – někdy si člověk chce poslechnout hudbu, ale neví přesně jakou. AI se o zábavu na míru postará sama a ještě přidá doprovodné informace. Člověk ale musí mít určitou historii poslechu, protože doporučování vychází z předchozí hudby. I Spotify upozorňuje, že čím více budete DJ využívat, tím lépe bude fungovat.

V současnosti je DJ dostupný pro předplatitele v USA a Kanadě. Spotify nepřidalo výhled, kdy funkci rozšíří do dalších zemí, či zda bude eventuálně dostupná i v bezplatné verzi. Více se určitě dozvíme během březnové konference.

Diskuze (6) Další článek: Jak zregulovat umělou inteligenci? OpenAI a další navrhují omezit přístup k výkonnému hardwaru

Témata článku: , , , , , , , , , ,