Malware | Ransomware | Únik dat

Útoky ransomware neustávají. Poslední obětí je globální plavební společnost, přišla o data zákazníků

Není skoro den, aby vyděračský malware nezaútočil na určitou globální společnost. Jen krátce poté, co se obětí staly mimo jiné Garmin, Jack Daniels nebo Konica Minolta, přiznala i firma Carnival Cruise, že před týdnem musela ransomware řešit. Carnival Cruise je největší poskytovatel výletních plaveb na světě, ročně obslouží kolem 13 milionů zákazníků. 

Data těchto zákazníků a zaměstnanců firmy jsou nyní v ohrožení a podle některých médií byla již ukradena. Carnival Cruise zaměstnává 120 tisíc osob a provozuje 100 lodí, se kterými podniká výletní plavby do různých mořských destinacích. Obvykle jde o ohromné zámořské parníky, které můžeme znát z filmů. 

Že k útoku ransomwaru došlo, společnost přiznala ve zprávě určené americké Komisi pro kontrolu cenných papírů. „Očekáváme, že bezpečnostní incident zahrnoval neautorizovaný přístup k osobním údajům hostů a zaměstnanců, což může vést k potenciálním nárokům,“ uvedla Carnival Cruise a následně doplnila, že útočníkům se podařilo dostat k šifrované části jednoho z jejích systémů. 

Investory ale poté uklidňovala, že si nemyslí, že by záležitost celému podniku nijak finančně nebo operačně uškodila. Přitom pověst Carnival Cruise už jeden zásah dostala - firma loni také řešila rozsáhlý únik uživatelských dat. Tehdy tvrdila, že okamžitě kontaktovala policii a začala pracovat na větším zabezpečení svých systémů a naprosto to samé uvedla nyní. 

Diskuze (4) Další článek: Takhle nějak bude vypadat. Blue Origin předal NASA maketu lunárního modulu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,