Úspěšná profilovka: polonahá, zamračená, focená mobilem

Jak nevypadat na profilové fotce jako blbec? Ať už se fotíte pro profesionální síť LinkedIn anebo pro Líbímseti, je dobré to vědět. V OkCupid to zkoumali skoro vědecky a odhalili čtyři mýty.

V éře sociálních sítí se stále častěji potýkáte s otázkou, jak co nejlépe zvěčnit sám sebe do profilového obrázku. Cílem je většinou fotografie, na které člověk nevypadá jako blbec a zaujme přitom ostatní. Ale jak takovou pořídit?

Výzkum OkCupid je založen na 7000 fotografiích seznamovací služby provozované samotnou společností, takže autoři měli přístup k řadě metrik. Zaměřili se hlavně na to, jak různé obsahy a formy profilových fotek odpovídaly úspěšnosti při kontaktování potenciálních protějšků. Odhaleny přitom byly čtyři zásadní mýty.

Mýtus č. 1: je lepší se usmívat

Pozor, na síti nejsou rozesmáté obličeje těmi nejpřitažlivějšími. Podle OkCupid je nejvhodnější pózou pro muže koukat se mimo objektiv a neusmívat se. Přesně takovým se při testování ozvalo nejvíc nových kontaktů. O něco hůře dopadli ti, kteří se nekoukali do objektivu, ale usmívali se. Naprosto katastrofálně skončili mužští účastníci pokusu, kteří nahodili flirtující výraz a vyhnuli se pohledu do objektivu.

Muz.jpg
Jednoduše: tvařte se na fotce, jako že právě sledujete Týden Živě a pekelně se soustředíte.

Ti, kteří se do fotoaparátu dívali, dopadli prakticky stejně (středně úspěšně) bez ohledu na to zda se usmívali, neusmívali anebo použili "laškovný" výraz.

Pokud čtou tenhle článek dámy, ať radši na tyhle poučky zapomenou: pro ně bylo v experimentu nejúspěšnější strategií dívat se do objektivu a usmívat se, popřípadě se tvářit laškovně.

Mýtus č. 2: nefoťte se mobilem nebo webkamerou

Ale kdepak, v OkCupid zjistili, že technicky nekvalitní autoportréty jsou při online seznamování nadprůměrně úspěšné. Interpretace? Fotky sama sebe pořízené mobilem jsou intimnější, uvolněnější a zábavnější.

Tady nezapomínejte na to, že jde o výzkum seznamky - pokud se fotíte pro profilovku na sociální síť profesionálů LinkedIn, určitě bude lepší použít zrcadlovku a rozhodně se neřídit následujícími radami z bodů 3 a 4.

Ženy.png

 

Mýtus č. 3: chlapi by si na sobě měli nechat košili

Pokud máte pěkné svaly a chcete, aby vaše profilová fotka hlavně přitahovala dívky (popř. gaye, proti gustu žádný dišputát), sundejte si košili a klidně zapomeňte do fotky vecpat i hlavu. Pozor jen na to, že mezi vaším dvacátým a třicátým rokem podle výzkumu atraktivita takové fotky výrazně klesne.

Jestliže se nemůžete pochlubit vánočkou na břiše, nevadí. Další úspěšné mužské fotografické žánry jsou "já se zvířetem" (ne, celá pečená kachna se nepočítá), "já, jak dělám něco zajímavého" (hra na kytaru stačí) a "já, jak se bavím s přáteli". Nejmenší úspěch měly fotky z přírody a (jaký div) výcvaky z alkoholických dýchánků.

Ještě jeden poznatek: vaše šance na seznámení výrazně pokazí, pokud budete na fotce v obleku. Ženy zřejmě chtějí pořádného muže, ne pojišťováka.

Stejně jako u mužů, ani u žen samozřejmě neuškodí, když se pochlubí svým tělem. Zde ale dochází k zajímavému jevu: čím starší účastnice výzkumu byla, tím více si mohla pomoci ukázáním výstřihu:

Vystrih.png

 

Mýtus č. 4: musí být vidět vaše tvář

Nebudete tomu asi věřit, ale fotky, na kterých není vidět do obličeje, mívají na online seznamkách stejný úspěch jako klasické portréty. "Neukazovat tvář může být dokonce přínosné, pokud ji nahradíte něčím dostatečně nezvyklým, přitažlivým nebo záhadným, co v lidech vzbudí chuť popovídat si s vámi."

Bez tvare.jpg

Živě.cz komentuje

Na to, že jde o šikovný marketingový trik - o OkCupid se teď bude leckde psát - přišel výzkum s neotřelými zjištěními. Neberme je ale přehnaně vážně. Vždyť nikde nepadla zmínka o tom, jestli vhodná profilová fotka může pomoci nalezení dlouhodobého, fungujícího, pěkného vztahu. Můžete se však z výzkumu poučit a ať už si budete vytvářet profilovou fotku na seznamku nebo na Facebook, nechte se inspirovat a máte větší šanci na získání partnera či přátel.

Diskuze (19) Další článek: Google Chrome: vydělejte na našich chybách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,