Úskalí internetové televize

Zatím jediný obecně rozšířenější standard se potýká s technickými potížemi.
Rychlé, nečekané pohlcení společnosti WebTV Microsoftem bylo označováno za další z chytrých kroků firmy. Microsoft jedním rázem získal do svého košíku do té doby jistě nejvýznamnější a také nejúspěšnější technologii a stal se tak kandidátem č. 1 na ovládnutí jednoho z dalších produktů, kterými by měly být naše domácnosti zaplaveny v příštích pár letech – černou skříňkou, která dělá z vašeho televizoru obrazovku internetového prohlížeče.

Jenomže ne všechno jde dobře. WebTV se sice v USA prodává poměrně slušně, ale gigantický úspěch to zatím není – Microsoft se proto ani nějak výrazně neangažuje v jeho podpoře a zdá se, jako kdyby si WebTV žila vlastním životem. Totéž platí i o zbytku světa – Microsoft se zatím nerozhodl pro „klonování“ tohoto produktu a služby prostřednictvím svých lokálních kanceláří do desítek dalších zemí.

WebTV se navíc potýká s problémy technického vývoje; je pro něj nutné upravovat a zjednodušovat stávající a fungující internetové technologie, takže dochází k tomu, že například zvukové funkce, na Internetu dnes běžné (streaming audio), budou k dispozici až někdy příští rok. S Microsoftem na tom spolupracuje firma RealNetworks (Real Audio, Real Video) a podle vyjádření představitelů obou firem je produkt „na horizontu“, což nezní příliš pozitivně.

WebTV má zatím necelý milion zákazníků; to není úplně málo, ale oproti právě překonané stovce milionů Američanů používajících Internet to zase není úžasné číslo – na to, že WebTV lze chápat i jako jakousi „vylepšenou televizi“, například v možnosti programování spouštění a nahrávání běžných televizních programů.

WebTV je ve vlastnictví Microsoftu už třetím rokem a ještě přesně nenašla svou cestu. Na začátku se diskutovalo o tom, že to bude velice jednoduchý a levný set-top box, nabízející hodně omezené internetové vlastnosti a funkce; takový lepší teletext. Postupně se tato strategie měnila ve prospěch bohatšího obsahu, ale to samozřejmě vyžaduje více paměti a více funkcí, a tedy i dražší stroj. I když WebTV vystupuje hodně samostatně, v něčem je vidět, že je součástí microsoftího tábora – například nepodporuje Javu, protože ji Microsoft nemá rád, a něco podobného mohlo nastat i v pomalé podpoře Real Audia, neboť vztahy Microsoftu k firmě Real Networks jsou hodně ochladlé, firma připravuje vlastní formát pro streaming audio. Ne vždy je deštník velké firmy deštníkem, zejména je-li to firma s velkými vlastními ambicemi.

Váš názor Další článek: Pořádek na prvním místě aneb My Personal Diary 2000

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,