ÚSIS je mrtev, ať žije ÚVIS

Poslanecká sněmovna přijala zákon o informačních systémech, který se snaží propojit samostatně provozované informační systémy na různých institucích.
Poslanecká sněmovna přijala zákon o informačních systémech, který se snaží propojit samostatně provozované informační systémy na různých institucích. Součástí zákona je i zrušení Úřadu pro Státní Informační Systém a vytvoření Úřadu pro Veřejné Informační Systémy. Tato rošáda je způsobena hlavně legislativními důvody, protože ÚSIS nešlo podle zákona přejmenovat, ale jen zrušit. Stejně tak nevyhovovaly jeho kompetence, které by musely být upravovány dalšími zákony. Zrušení jednoho a vytvoření druhého úřadu bylo jednodušší. Vymění se cedulky na dveřích a pojede se dál.

Podstatou zákona je zjednodušení života občanů při styku s úřady. Stále je nutné opakovaně vkládat stejné informace na různých místech a to vede jak k nekonzistenci dat, tak k možným zneužitím. Předpokládá se certifikace technické způsobilosti a bezpečnosti informačních systémů, stejně tak postihy pro správce informačních systémů a atestačních středisek, která poruší své povinnosti. Pokuta může dosáhnout výše až jeden milión korun.

Zákon byl přijat rychle velkou většinou poslanců 158 pro, proti 5, ačkoli se vrátil ze Senátu s pozměňovacími návrhy. Ty se týkaly zejména legislativních otázek, do výkonné podoby zákona příliš nezasahovaly. Celý zákon byl projednáván od 9. března a ještě před tím byl tři roky připravován na vládní úrovni. Obecně je tento zákon vnímán jako potřebný a pozitivní krok, který by měl pomoci naplnit ideu centrálního informačního systému, kde jsou jednotlivé certifikované dílčí systémy propojeny do velkého celku. Otázkou je, zda je pokuta jeden milión korun dostatečná, možnost vzájemně z databází křížově dolovat informace může být pro mnohé lákavější a rentabilnější.

Váš názor Další článek: X-Files aneb IBM ThinkPad X

Témata článku: , , , , , , , , ,