Úschovna.cz a Bluetone Depo – to nejlepší řešení pro přenos velkých dat

Potřebujete jinému uživateli poslat několikamegabajtový soubor? I když e-mail snese skoro vše, posílat takto velké soubory elektronickou poštou není opravdu nejlepším řešením. Místo toho se může vyplatit data „předat“ přes některou ze služeb na „českém“ internetu – Úschovnu.cz nebo Bluetone Depo. Chcete vědět, která vám bude více vyhovovat?

Související odkazy

Slovník
administrator
binární
server
SMTP
upload

I v době gigabajtových e-mailových schránek je nutné dodržovat stará dobrá pravidla a neposílat e-mailem nadměrně veliké přílohy. Před tím, než se rozhodnete poslat e-mail s velkou přílohou, byste měli vědět, že protokol SMTP je určen pro „text“ a ne pro binární data. Určitě jste si všimli, že kvůli převedení binárních dat do některého z přepravních kódů „nabobtná“ velikost souboru v mailu oproti jeho původní velikosti o několik desítek procent.

Posílání velkých e-mailů se vyhněte i z důvodu, že nikdy nevíte, jakou rychlostí bude k internetu připojen uživatel na druhé straně – pokud například stahujete desetimegabajtový e-mail pomocí telefonní linky a modemu nebo technologie GPRS, jedná se opravdu o nezapomenutelný zážitek… A to ani nemluvím o tom, jakým zážitkem je e-mail s přílohou o velikosti několika desítek megabajtů pro administrátory poštovních serverů…

Místo posílání velikých e-mailů raději použijte některou ze speciálních služeb, kterých je na internetu několik. Na „českém“ internetu stojí za zmínku zejména služba Úschovna.cz a Bluetone Depo. Použití služby je opravdu jednoduché – pomocí průvodce vyplníte e-mailovou adresu odesilatele, příjemce, zadáte předmět zprávy a nahrajete na server požadované soubory. Po dokončení průvodce systém na uvedené adresy odešle e-mail s informací, jakým způsobem je možné uložené soubory stáhnout.

Uložte svá data v Úschovně.cz

Služba Úschovna.cz umožňuje v rámci jedné relace na server uložit soubory o celkové velikosti 10 MB. Soubory jsou na serveru uloženy 14 dnů, poté jsou systémem odstraněny. Soubory jsou také automaticky odstraněny poté, co si je uživatel vyzvedne.

Poznámka: Někteří uživatelé této služby upozorňovali na fakt, že v jedné relaci je možné nahrát více dat, než je uvedeno v podmínkách. V takovémto případě však data nemusí být na serveru dostupná celé dva týdny a většinou jsou během několika dnů vymazána.

Jak nahrát a vyzvednout data?

Pro nahrání dat přejděte na adresu www.uschovna.cz a klepněte na odkaz Příjem. Následně se načte průvodce, který vás celým procesem v několika krocích provede.

Klikni pro větší obrázek.V okně Příjem balíků zadejte vaše jméno, e-mail a stejně tak i jméno a elektronickou adresu příjemce. Nevýhodou Úschovny.cz je to, že do políčka E-adresa je možné vložit pouze e-mailovou adresu jednoho příjemce – budete-li tedy chtít stejná data rozeslat několika příjemcům najednou, budete muset celý proces (včetně uploadu, který může zejména při pomalém připojení k internetu trvat delší dobu) absolvovat znovu. Do textového pole v dolní části okna můžete příjemci napsat libovolnou zprávu.

Klepnutím na tlačítko Dále se zobrazí okno Příjem balíků, kde můžete vyhledat až šest souborů, které si přejete nahrát na server. V levé části okna naleznete souhrn údajů uvedených v předchozím kroku. Pro zadání cesty k požadovanému souboru stiskněte tlačítko Procházet, přejděte do vybrané složky a na daný soubor poklepejte levým tlačítkem myši.

Stisknutím tlačítka Dále dojde k zahájení nahrávání dat na server. O jeho průběhu jste informováni grafickým ukazatelem v okénku Úschovna – přenos.

Klikni pro větší obrázek. 

Po dokončení přenosu se zobrazí finální stránka a zároveň se na uvedené e-mailové adresy odešlou zprávy s informací o uložení dat na serveru. Soubor uložený na serveru je možné do počítače stáhnout klepnutím na jeho název v doručeném e-mailu.

Klikni pro větší obrázek.Další možností je přejít na server Úschovna.cz, stisknout odkaz Výdej a do políčka Číslo zásilky zadat údaj, který naleznete v horní části e-mailu.

Klikni pro větší obrázek.

Výhody a nevýhody: Výhodou služby Úschovna.cz je to, že soubory jsou na serveru uloženy 14 dní. Pro někoho možná bude nedostatečný maximální objem dat uložených v jedné relaci, který je stanoven na deset megabajtů. Další nevýhodou také je, že po stáhnutí se soubor ze serveru automaticky vymaže – data uložená v jedné relaci si tedy nemůže stáhnout několik uživatelů. S tím také souvisí další problém – soubor je možné poslat pouze jednomu uživateli – ne skupině několika.

Bluetone Depo

Služba Bluetone Depo umožňuje v jedné relaci nahrát na server soubory o velikosti až 50 MB, avšak s tím, že soubory budou na serveru uloženy jen dva dny.

Jak používat Bluetone Depo

Klikni pro větší obrázek.Vstupem do depa je stránka na adrese depo.bluetone.cz, kde klepněte na obrázek Uložit soubory.

Tím se načte nová stránka s formulářem, kde vepište vaše jméno a e-mail a do kolonek níže zadejte elektronické adresy osob, kterým chcete zaslat oznámení o uložení zásilky a umožnit jim stažení dat.

Do textového políčka vepište požadovanou zprávu pro příjemce a zaměřte se na sekci Přílohy. Zde stiskněte tlačítko Procházet a na disku vyhledejte požadované soubory, které si přejete nahrát na server. Klikni pro větší obrázek.

Seznamte se s podmínkami použití této služby a v dolní části formuláře zatrhněte položku Souhlasím s podmínkami Bluetone Depo. Klepnutím na tlačítko Uložit zahájíte upload dat na server. Stav nahrávání se zobrazuje v okně Průběh stahování. Po dokončení uploadu se na uvedené adresy odešlou e-maily s podrobnými instrukcemi.

Podobně jako v předchozím případě můžete data vyzvednout několika způsoby. Můžete přejít na stránku depo.bluetone.cz, klepnout na odkaz Vyzvednout soubory a zadat pětimístné označení zásilky, které naleznete v doručeném e-mailu, nebo jednoduše ve zprávě klepnout na požadovaný odkaz.

Klikni pro větší obrázek.

Výhody a nevýhody: Služba Bluetone Depo umožňuje v jedné relaci nahrát až 50 MB dat, což je pětkrát víc, než u služby Úschovna.cz. Služba Úschovna.cz však data na serveru uchovává 14 dnů, Bluetone Depo pouze dva dny, poté dojde k jejich odstranění. Nespornou výhodou služby Bluetone Depo je to, že v rámci jedné relace můžete oznámení poslat několika uživatelům najednou, což u služby Úschovna.cz nejde – ve formuláři je možné zadat pouze adresu jednoho příjemce a navíc při stáhnutí dat ze serveru automaticky dochází k jejich vymazání.

Námět k diskuzi: Jak velké přílohy běžně připojujete k e-mailu? A jaký je váš největší „rekord“? Jaká byla reakce poštovního serveru a příjemce na tak velký e-mail?

Diskuze (45) Další článek: Stahujte finální verzi Windows Media Playeru 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,