USB, utajený triumf Windows 98

Kdybychom chtěli být hodně přísní, tak můžeme označit Windows 98 za sběrný pytel nejrůznějších...
Kdybychom chtěli být hodně přísní, tak můžeme označit Windows 98 za sběrný pytel nejrůznějších postupných upgrade operačního systému za poslední dva a půl roku plus dvě novinky - přímou podporu sběrnici USB a hardware TV tunery. Jistě si řeknete: no, to je toho, to si nová Windows nepořídím, k čemu mě to bude? Při podrobnějším zkoumání možná svůj názor přehodnotíte.

Universal Serial Bus totiž výrazně zlevní počítač i jeho periferie, zejména v případě multimediálních počítačů o výrazně vyšší cenu, než jakou zaplatíte za upgrade na Windows 98. Typickým příkladem jsou zvukové karty - dnes je na trhu už několik reproduktorů pro sběrnici USB, u kterých nepotřebujete v počítači zvukovou kartu. Díky USB totiž mohou být digitální zvuková data zpracována mimo počítač v dalších zařízeních; očekává se, že se budou stále rychleji objevovat reproduktory s příslušným vybavením, a že tento celek bude stát mnohem méně než kombinace zvuková karta+reproduktor. Zjednodušená je i instalace - prostě k normálnímu, nemultimediálnímu počítači připojíte přes USB port konektorem zvukovou kartu a máte z něj počítač multimediální, žádné šroubováky, kabely, ovladače. A jde to ráz na ráz - výrobci levných počítačů pro domácnost nebudou muset vytvářet jejich speciální multimediální verze, základní sestava bude zase levnější a přitom lépe vybavená, k ní si doplníte reproduktorovou soustavu podle svého uvážení nebo (ještě lépe) nekoupíte žádnou a připojíte si počítač k vaší audiosoustavě.

Protože USB je řešení univerzální, budou se zakrátko objevovat další periferie, které nový port využívají - tiskárny, scannery, modemy, digitální fotoaparáty a monitory. Ve všech případech je zde jasná výhoda - zařízení pro USB může být levnější a přitom výkonnější než pro normální paralelní či sériový port, popřípadě s vlastní kartou, jeho instalace a konfigurace bude snazší a bude umožněno jeho plné ovládání z počítače (konec čudlíků, opětné zlevnění). Nenastane to hned: zařízení budou přicházet na trh postupně, i když už na letošek se čeká 250 (!) nových modelů. Je možné, že jejich první verze budou dražší coby novinky, ale výrobci by měli rychle začít USB upřednostňovat, minimálně ještě z dalšího důvodu - nové Macintoshe také mají USB, takže bude poprvé možné vyrábět přesně stejné a stejně vybavené periferie pro osobní počítače i Macintoshe.

Pokud jsme výše uváděli, že důvodů pro pořízení Windows 98 bude časem přibývat, až dříve či později překonají nedůvěru nebo i cenu za upgrade, pak právě USB bude možná tím nejpádnějším argumentem.
Váš názor Další článek: Kdy budou Windows NT 5.0?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,