USB reproduktory za milou cenu

Jak snadno a rychle ozvučit počítač, aniž byste museli sáhnout na jediný šroubek? Máte-li k dispozici port USB, pak to není žádný problém.
Jak snadno a rychle ozvučit počítač, aniž byste museli sáhnout na jediný šroubek? Máte-li k dispozici port USB, pak to není žádný problém. Stačí vzít třeba reproduktory USB Speaker, připojit zásuvku do sítě 220 V a kabel do portu USB na zadní straně počítače. Občas je také potřeba vložit do mechaniky instalační cédéčko systému Windows.

Hudba bez zvukovky
Kladem nabízeného řešení je rychlá a bezproblémová instalace. Zvládne ji i úplný laik během necelé minuty, aniž by hrozila jakákoliv možnost poškození počítače. Žádné šroubky, otevírání počítače nebo instalace nějaké karty. Reproduktory v sobě mají integrován 20bitový stereo D/A převodník (jedná se o část zvukové karty, která zajišťuje výstup zvuku z PC). Díky němu umožňují zvuk přehrávat, nikoli však nahrávat. Neobsahují totiž A/D převodník, který zajišťuje vstup.

Reproduktory jsou odstíněny – lze je umístit i v těsné blízkosti monitoru, aniž by jakkoli ovlivnily obraz. Díky odfiltrovanému převodníku vycházející zvuk celkem příjemně překvapí (vzhledem k velikosti a použitému materiálu). Doporučuji však nastavovat výkon do 2/3 – k ozvučení pracovního stolu to stačí a vyhnete se zkreslování zvuku.

USB Speaker může být připojen i k počítači se zvukovou kartou. Je třeba si však zvolit, zda budou hrát obyčejné reproduktory nebo ty na portu USB (nastavení se provádí přes Ovládací panely/Multimédia/Zvuk/Přehrávání). Kolize výstupních zařízení nevznikají, ale současný výstup z obou není možný.

Výhoda při podání
Velmi jednoduché a „základní“ řešení složené ze zvukové karty a obyčejných reproduktorů lze pořídit přibližně za stejnou cenu jako USB Speaker. Jaké jsou tedy základní rozdíly?

USB reproduktory Zvuková karta a reproduktory
+ snadná instalace, nehrozí hardwarové konflikty – je třeba instalovat zvukovou kartu do PC, případně řešit hardwarové konflikty
+ jednoduchá přenositelnost – bez demontáže zvukové karty nelze připojit k jinému PC, který ji nemá
– pouze výstup (jen přehrávání zvuků v digitální podobě) + vstup i výstup (také nahrávaní zvuků do PC)
– je třeba mít operační systém s podporou USB + omezuje pouze dostupnost ovladače pro daný operační systém
– problémy ve starých hrách pro DOS, které přímo přistupují na podporovanou zvukovou kartu + bez omezení

USB Speaker se vyplatí koupit, chcete-li se vyhnout otevírání počítače a postačuje vám pouze zvukový výstup v digitální podobě. Omezením je bohužel operační systém s podporou rozhraní USB – prakticky tedy Windows 98 (nebo i verze 95, kde je třeba podporu USB doinstalovat) a Windows 2000.

reproduktory na USB port s integrovanou zvukovou kartou USB Speaker
Zdroj: 3STARS, Přerov
Telefon: (0641) 20 61 01-5
Cena bez DPH: 1 190 Kč
Cena vč. DPH: 1 452 Kč
Záruka: 1 rok
Parametry: kompatibilní s USB Rev 1.1 a PCI Rev 2.1, plně PnP, magneticky stíněné, napájení 220V,
Diskuze (1) Další článek: Allaire HomeSite 4.5 se chystá

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,