IKEA | USB

USB kabely IKEA: Ať už USB-C nebo Lightning, překvapí svými vlastnostmi

  • IKEA nabízí USB kabely pro napájení telefonů či jiných zařízení
  • Nově zařadila i kabel s konektorem Lightning pro zařízení Apple
  • Kabely překvapily svým kvalitním zpracováním a nízkou cenou

Nábytkářská firma IKEA začala nedávno nabízet opletené USB kabely s názvem Lillhult. Když do série přibyl i kabel zakončený konektorem Lightning, který se chlubil certifikací MFi od Applu, tak nás to už zaujalo natolik, že jsme si kabely zapůjčili a otestovali. Kromě proklamovaných vlastností jsou totiž tyto kabely zajímavé i cenou. A rovnou jsme k tomu k prověření zapůjčili i USB nabíječku IKEA Koppla.

Připraveno na každý telefon

V nabídce jsou celkem tři verze kabelů Lillhult:

  • kabel IKEA Lillhult s konektorem USB-C za 99 Kč
  • kabel IKEA Lillhult s konektorem Micro-USB za 99 Kč
  • kabel IKEA Lillhult s konektorem Lightning za 199 Kč

Na druhém konci je vždy standardní konektor USB-A. Všechny tři kabely mají společnou délku 1,5 m a v jiných délkách se nenabízí. Jednotný je i design v černobílém opletení a s černými koncovkami.

Zpracování je na první pohled kvalitně provedeno, o čemž svědčí i nadstandardní tloušťka kabelu. Nijak negativně se to ale neprojevuje na poddajnosti, kabel je měkký a dobře ohebný. Součástí každého kabelu je svazovací gumička, díky které lze přebytečný kabel smotat a stáhnout, aby nepřekážel.

Provedení konektorů je ve všech případech bez připomínek. Ochranné zakončení není nijak široké, takže kabely nezaberou příliš místa kolem portů. Vylisovaný nápis IKEA usnadní orientaci konektoru USB-A a pozvolný přechod pryžového konce na textilní kabel by měl zamezit lámání u konektoru.

Lepší než originál od Applu

Po stránce zpracování tedy není co vytýkat, ale co elektrické vlastnosti? Snažil jsem se najít jednoduchý způsob, jak kabely srovnat s originály dodávanými výrobci mobilních telefonů. A nakonec se stal účinnou pomůckou elektronický simulátor zátěže zapůjčený z redakce Computeru. Tím se dá postupně zatěžovat kabel proudem a na konci měřit úbytek napětí.

IKEA (05).JPG
Kabely IKEA Lillhult. Nabízí se s konektory USB-C, micro-USB a nově i Lightning

Není to žádná certifikovaná měřící pomůcka a absolutní naměřené hodnoty nemusí být exaktní, ale šlo o srovnání s originálními kabely při použití stejného zdroje a stejné zátěže. V tomto směru lze tedy toto měření považovat za objektivní.

Na základě napěťové hladiny si mobilní telefony hlídají „tvrdost“ zdroje a podle toho jej pak zatíží. Pokud kontrola na vstupu zjistí, že zdroj zvládne stabilně dodávat vyšší proud, aktivuje se v telefonu rychlonabíjení. Pokud máte od nabíječky přivedený špatný kabel s příliš velkým úbytkem napětí, modernější telefon vám zpravidla napíše, že je připojen ke slabému zdroji a bude se dobíjet pomaleji.

Kabely jsem tedy zatěžoval proudem 2 A při napětí 5 V a sledoval úbytky napětí. Aby bylo měření co nejobjektivnější, prováděl jsem tři kontrolní měření a pak ještě totéž na 1 A. Výsledky byly překvapující: 1,5 m dlouhý kabel z nábytkářské firmy měl nižší úbytek napětí než 1 m dlouhý originál od Applu.

Za třetinu ceny originálu

Pojďme výsledky trochu rozebrat. Měl jsem zdroj, který naprázdno dával 4,98 V a při zátěži proudem 2 A bylo na konci originálního kabelu Applu 4,83 V. Po přepojení kabelu na Ikea Lillhult s konektorem Lightning bylo napětí 4,91 V.

IKEA (12).jpg
Vlevo kabel Samsungu dodávaný k telefonu Galaxy S9, vpravo kabel IKEA

Co to znamená? Že oba kabely zprostředkují iPhonu rychlonabíjení, ale kabel IKEA je po elektrické stránce přece jen o něco lepší. Kabel Applu je tenčí a poddajnější, má tedy uvnitř zjevně tenčí vodič s větším odporem. Přesto je vítězství kabelu Lillhult překvapující – originální kabel Applu je totiž o půl metru kratší.

Na tomto místě se hodí ještě i cenové srovnání: 1 m dlouhý kabel od Applu stojí 590 Kč, kabel IKEA s menším odporem a větší délkou vyjde na 199 Kč. Apple nabízí svůj kabel i v délce 2 m, který stojí dokonce 890 Kč.

d31c968a-ab56-4973-a6f8-079943e2c9f7
Originální kabel Apple s délkou jednoho metru stojí 590 Kč

Vypadá to na jednoznačný výsledek, kabel IKEA vykazuje lepší vlastnosti než originál. Jenže kabely k telefonům jsou dnes už daleko větší věda. V miniaturním konektoru je totiž řídicí a zabezpečovací elektronika. Aby IKEA získala certifikaci MFi, musí mít kabel v souladu i tyto funkce, nicméně Apple má teoretickou možnost vykouzlit ze svého kabelu ještě více prostřednictvím součinnosti s telefonem. Ale v praxi jsem na nic takového nenarazil (na rozdíl od Samsungu, viz dále).

Nejde jen o energii, ale i o data. Stále se najdou tací, kteří z nějakého důvodu přenáší data z/do iPhonu či iPadu kabelem. Předpokládám, že toto už dnes řeší jen minorita uživatelů iPhonu, proto jsem v tomto směru nepodnikal žádná přesná měření. Kabel se nicméně choval standardně a spojení je stabilní.

Samsung nezdolán

Kabely s konektory USB-C a micro-USB jsou ještě levnější, stojí jen necelou stokorunu. Zde jsem srovnával kabel IKEA s konektorem USB-C s kabelem Samsung dodávaným k telefonu Galaxy S9 Plus.

Ačkoli se kabel od Samsungu z hlediska materiálu a tloušťky neliší od toho od Applu, vykazuje daleko menší pokles napětí. A co víc, v součinnosti s originální nabíječkou dokáže na konci udržet vzorných 5,02 V při zátěži 2 A.

IKEA (11).jpg
Originální kabel a nabíječka Samsung dokážou spolupracovat a udržet optimální parametry. Při zátěži napětí na konci kabelu dokonce trochu vzroste.

Skutečně, zatímco ostatní kabely vykazovaly po zapojení k nabíječce Samsung pokles napětí, stejně tak samotný kabel Samsung připojený k jiné nabíječce, kombinace kabelu i nabíječky od Samsungu spolupracovala vzorně. Elektronika skrytá v koncovce kabelu musí zajišťovat řízení nabíječky podle poklesu napětí na konci, jiné vysvětlení není. Kupodivu se takto nechová kombinace nabíječky Applu a originálního kabelu téže značky.

Kabel IKEA s konektorem USB-C vykazoval solidní výsledky, byť o něco horší než verze s konektorem Lightning. Při zátěži 2A ukázal na konci 4,79 V. Nejhůře dopadl kabel s konektorem micro-USB, který vykázal pouze 4,66 V. Jenže pozor, konektory microUSB byly původně zamýšleny pro maximální zátěž 1 A a mobily si více nevezmou. A při zátěži 1A je na konci 4,82 V, což je naprosto dostačující.

Kabely dobré, ale co nabíječka?

Ukázalo se, že USB kabely IKEA nejsou vůbec špatné. Je možná škoda, že se nenabízí i v kratších délkách, protože 1,5 m je často zbytečně moc. Ale jak vidno, i delší kabel zajistí rychlé nabíjení telefonu a má srovnatelné, ba i lepší vlastnosti, než kabel originální a kratší. Vzhledem k jejich ceně je to každopádně dobrý tip. Levnější USB kabely koupíte leda tak přes čínské e-shopy, a to s nejistými vlastnostmi.

IKEA ale nabízí i USB nabíječky. A když už jsem byl v tom, jednu jsem půjčil a rovněž změřil. Ačkoli se jmenuje Koppla, tak při zapojení do zásuvky nekopla a nabídla odběr až pro tři zařízení zároveň.

IKEA (06).JPG
IKEA má ve svém sortimentu i USB nabíječky. Toto je novější model se třemi porty

Slibované maximum na výstupu je 3,4 A s tím, že maximum pro jeden port je 2,5 A a zbytek se rozdělí. Telefony si proudový odběr hlídají, a tak když jsem zásuvku na jednom portu natvrdo zatížil 2,5 A, další dva připojené telefony braly cca 400 mA (měřeno orientačně aplikací Ampere).

Zatímco kabely příjemně překvapily nadstandardními vlastnostmi, zásuvka už tak oslnivé výsledky nepředvedla. Měření naprázdno ihned na výstupu totiž ukázalo, že poskytuje pouze 4,91 V. Originály od Applu či Samsungu stejným měřícím přístrojem hlásily 5,1 V (Apple) a 4,99 (Samsung). Nabíječce IKEA ale budiž k pochvale, že toto napětí drží až na hranici maximální zátěže 2,5 A. Poté napětí začne desetinky ztrácen, načež se nabíječka odpojí.

Nižší výstupní napětí u nabíječky se negativně projeví po připojení kabelu, na kterém po zatížení následně vznikne další úbytek napětí. Když jsem pak připojil Samsung S9 na nabíječku Koppla s kabelem Lillhult, teklo za nabíječky jen 590 mA, kvalitnější nabíječka Belkin dokázala telefon krmit proudem 1,9 A. Sice Belkin nabízí stejné proudové maximum jako IKEA, ale má na výstupu o desetinu voltu vyšší napětí, což pak na konci kabelu rozhoduje – telefon si troufne zdroj zatížit více.

Originál může překvapit, ale IKEA je použitelná

Originál od Samsungu po připojení telefonu stejné značky přepne na vyšší napětí a nabíjí vyšším výkonem při nižším proudu. Výhoda originální nabíječky a kabelu je tedy zjevná. A je proto dobré mít originální nabíječku tam, kde telefon nejčastěji nabíjíte.

IKEA (14).jpg
Rychlonabíjení u moderních telefonů probíhá na vyšším napětí

Pro další nabíjecí místa nebo pro dobíjení různých dalších USB zařízení se ale nabíječka Koppla může hodit. Nabídne tři porty USB a celkem jistotu, že z každého alespoň jeden ampér poteče. Nižšímu napětí vzdorný spotřebič dokáže vytáhnout i 2,5 A.

Kabely Lillhult jsou ale rozhodně příjemným překvapením. Když je připojíte ke kvalitnímu zdroji, dopraví energii ke spotřebiči s minimálními ztrátami. A to na 1,5 m daleko a v pěkném, kvalitním provedení.

Není USB jako USB: Vyznejte se ve zmatku kolem konektorů a standardů

Diskuze (79) Další článek: Nová aktualizace Windows 10 způsobuje problémy s výkonem při hraní her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,