USB | USB-C

USB-C, nebo USB Type-C? Tvůrci standardu pořád více fandí složitějšímu názvu

USB Implementers Forum, tvůrci nejpoužívanějšího sériového rozhraní, minulý týden chtěli vnést trochu pořádku do toho chaosu, který posledních 10 let páchají. Nově certifikované kabely ponesou jednoduché značky symbolizující, pro jaké rychlosti jsou připravené (5, 10, 20 a 40 Gb/s) a jakou energii jsou schopny přenést (60 W a 240 W)

Pominete teď fakt, že na trhu existují i 100W kabely (ty 240W přišly teprve letos) a že se ve světě USB používají i rychlosti pod 5 Gb/s (zdravíme skoro všechny výrobce mobilů) a připravuje se 80 Gb/s verze. Na oznámení mě udivilo hlavně to, že USB-IF pořád lpí na tom, aby se USB-C označovalo plným názvem USB Type-C.

To dává smysl z historického hlediska, protože existují varianty Type-A (klasický velký konektor), Type-B (používá se hlavně v tiskárnách) a vedle nich existovaly tři podoby Mini- a tři podoby Micro-, protože… proč ne.

image.png

Jenže stejně jako jsme USB Micro-B v mobilech a jiných zařízeních označovali jako microUSB, pro USB Type-C se vžil zkrácený název USB-C. Na oba názvy si přitom USB-IF podalo žádost o registraci ochranné známky 13. března 2015 a americký patentový úřad je schválil o čtyři roky později. Na Type-A, Type-B a ty různé varianty Mini- a Micro- překvapivě žádný trademark nebyl.

Možná už je na čase akceptovat realitu a složitější název nechat být. USB Type-C je mrtev, ať žije USB-C!

Zdroj tabulky: Wikipedia

Diskuze (9) Další článek: XMG vyrobilo první notebook s výkonným desktopovým procesorem Ryzen 7 5800X3D

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,