Apple | USB-C

USB-C místo Lightningu. U kterých zařízení ještě Apple musí změnit napájecí konektor?

Do roku 2028 budou muset v EU všechna nově uváděná bateriemi napájená zařízení s rádiovou komunikací využívat nabíječky s konektorem USB-C. Většiny produktů se tato povinnost dotkne již o čtyři roky dřív, notebooky totiž mají výjimku.

U nich ale Apple předběhl dobu a veškeré MacBooky už céčkový konektor mají. Nedávno uvedená 10. generace základního iPadu už také nabídla USB-C, takže jablečné tablety již přechod mají za sebou. Tento konektor již dokonce využívá i dálkový ovladač nové Apple TV 4K. V případě jiných produktů však Apple zatím vzdoruje a drží se svého Lightningu.

Marketingový ředitel Greg Joswiak tento týden řekl, že se Apple podvolí a budoucí iPhony (není jisté, jestli již příští generace) skutečně přejdou na USB-C.

Lightning dnes najdeme ještě na bezdrátových sluchátkách AirPods a Beats, případně u periferií pro Macy jako Magic Keyboard, Magic Mouse a Magic Trackpad. Ani zde se Apple nebude moci regulaci vyhnout a podle Marka Gurmana z Bloombergu rovněž ustoupí. Nedávalo by ostatně smysl, aby veškeré iPhony, iPady i Macy používaly USB-C a příslušenství pro ně používala jiný konektor.

V dohledné budoucnosti ale Apple podle Gurmana stejně přejde na plně bezdrátové nabíjení a konektoru se bude moci zcela zbavit. Směrnice EU toto ostatně dovoluje. Povinnost používat USB-C platí pouze v případě, že zařízení na sobě nějaký konektor opravdu nese. Proto se nařízení nemusí týkat ani všech chytrých hodinek, protože ty často používají nabíjecí kolébku. K Apple Watch už ale Cupertinští také dodávají kolébku s USB-C na druhém konci, takže tato debata je čistě filosofická.

Diskuze (35) Další článek: Vydrží 20 hodin, je lehký a nic zásadního mu nechybí. Recenze notebooku HP Elite Dragonfly G3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,