USB 2.0 (konečně) do boje proti FireWire

Na COMDEX se chystá mohutné uvedení nového rozhraní USB 2.0. USB 2.0 se ovšem opozdilo s příchodem na trh a teď bude svádět souboj o přízeň uživatelů s IEEE 1394.

Rozhraní IEEE 1394 jinak FireWire (6 pinů) nebo u digitálních kamer často používaný název iLink (4 piny) vytvořila firma Apple a nechala si ho v roce 1995 patentovat. Následně Apple inicializoval vznik konsorcia, které se zabývá dalším použitím a vývojem tohoto rozhraní. Za šest let existence se FireWire rozhraní stalo uznávaným standardem mezi výrobci spotřební elektroniky (zejména oblast digitálního videa) a posléze i výrobců počítačů. Rozhraní umožňuje snadné a rychlé propojování DV kamery s počítačem (není nutno kupovat grabovací kartu), DVD přehrávače s videem, počítače s vypalovací mechanikou či skenerem a mnoha dalších zařízení.

Přenosová rychlost FireWire je 400 Mb/s podporuje Plug&Play (periferie můžete měnit za chodu) a na jeden port můžete připojit několik zařízení.

Vznik rozhraní USB inicializoval Microsoft ve spolupráci s Intelem. Rozhraní USB 1.1, které je nyní již v každém novějším počítači se ovšem rychlostí nemůže rovnat FireWire. Přenosová rychlost USB 1.1 je 12 Mb/s, podporuje Pug&Play a na jeden port můžete také připojit více zařízení. Na COMDEX se proto chystá mohutné představení USB 2.0 s vyšší přenosovou rychlostí 480 Mbps.

Oba dva rivalové chystají mohutné výstavní stánky. Apple, ale i jiní výrobci a zastánci rozhraní FireWire se jistě nenechají zahanbit a předvedou také velkolepou show.

Prosazení USB 2.0 i přes vyšší přenosovou rychlost na současném trhu bude velmi obtížné a to hned z několika důvodů:

  • Nové Windows XP obsahují podporu FireWire a USB 1.1 (ne 2.0)
  • Datový tok u USB je řízen procesorem počítače a tudíž snižuje celkový výkon stroje
  • USB se nedá použít pro běžnou spotřební elektroniku jako videa, DV kamery a jiné, protože ty žádný počítačový procesor neobsahují
  • Uvedení USB 2.0 přišlo pozdě
  • Začíná se prosazovat vylepšený standard IEEE 1394, IEEE 1394b (1,6 Gbps až 3,2 Gbps)
Výstava COMDEX Fall 2001 konaná od 12. do 16. listopadu v Las Vegas jistě naznačí budoucí vývoj. Nechci být prorokem, ale nezdá se mně, že by Microsoft nechtěl na USB 2.0 vydělat. Podpora do Windows XP se dá jistě implementovat nějakým patchem či drivery.

Nejspíše budou tyto dvě rozhraní koexistovat vedle sebe. USB se stane jakýmsi standardem pro méně náročné periférie. FireWire bude používáno u spotřební elektroniky, při digitálním zpracování videa a při potřebě náročnější perifériích, například externí pevné disky.

Šalamounsky to vyřešila firma Adaptec, která vyrábí PCI kartu obsahující čtyři USB 2.0 porty a tři IEEE 1394a porty s cenou 129 dolarů po slevě 116 dolarů (4 780 - 4 300 Kč).

Na Comdexu budeme mít také redaktory, takže jistě přijdou na řadu nějaké informace z centra dění.

Diskuze (7) Další článek: Tweak-XP pro Windows XP k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,