USB 2.0 i FireWire v jednom? proč ne?

Renomovaný výrobce rozšiřujících karet pro USB, FireWire a SCSI – americká společnost Orange Micro z kalifornského Anaheimu – přichází právě teď v dubnu s řešením, jak zabít dvě mouchy jednou ranou.
Počet externích zařízení podporujících rozhraní IEEE 1394 je již úctyhodný. Rychle se prosazuje také rozhraní USB 2.0 a rozhodně si své příznivce najde jak mezi producenty hardware, tak na straně uživatelů. Soudobé počítače mají standardně na desce konektory jen pro USB 1.1 a konektor FireWire přímo na desce určitě není obvyklý, nemluvě o konektoru USB 2.0 rozhraní. Proto uživatelům vyvstává problém, jak svůj počítač rozšířit v souladu se svými potřebami o podporu jednoho či druhého standardu. Nebo – je-li to nutné – o podporu obou variant.

Renomovaný výrobce rozšiřujících karet pro USB, FireWire a SCSI – americká společnost Orange Micro z kalifornského Anaheimu – přichází právě teď v dubnu s řešením, jak zabít dvě mouchy jednou ranou. Řadič OrangeLink+ FireWire/USB2.0 PCI Card přináší na jediné kartě za celkem rozumných 149 USD podporu obou rozhraní. Srovnejme tuto kartu se separátními řešeními téhož výrobce:

  • Orange Micro OrangeLink FireWire PCI Card je nejlevnější - stojí 69,00 USD
  • Orange Micro OrangeUSB 2.0 Hi-Speed PCI Board pořídíte o trochu dráž za 89,00 USD
  • OrangeLink+ FireWire/USB2.0 PCI Card je logicky nejdražší s cenou 149,00 USD
Výhody jsou zřejmé – ušetříte peníze i volný PCI slot. Karta je levnější než dvě pro každé rozhraní zvlášť – i když jen o 9 dolarů. Ale hlavní výhoda tkví jinde. Jednak karta zabere jen jednu PCI pozici a jednak namontovat jednu kartu je méně pracné než instalovat karty dvě. Rozdíly v ceně a pracnosti nejsou bůhvíjak dramatické, ale proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. A „zachráněná“ PCI pozice se někdy může hodit, ne? Kartu lze použít v počítačích PC i Apple.

Firma Orange Micro u nás není obecně známá, nicméně její produkty jsou velmi kvalitní a jsou rozšířené hlavně v táboře uživatelů Apple. Ostatně mám pocit, že jisté asociace vzbuzuje i název a logo společnosti, kde je pomeranč místo jablíčka. V České republice její produkty dodává například Quentin a najdete je na DTPobchod. A například FireWire řadič OrangeLink FireWire PCI Card ke svým 1394 magnetooptikám přibaluje Fujitsu.

V pátek jsme přinesli zamyšlení nad budoucností parametricky velmi podobných rozhraní FireWire (IEEE 1394) a USB 2.0 (Hi-speed USB). Článek uvedl názor, že obě rozhraní budou relativně v pohodě koexistovat. Kolem se rozpoutala zajímavá diskuse, v níž velká část čtenářů došla k názoru, že – zjednodušeně – FireWire je zbytečný a vystačit se dá s USB 2.0. Existence řadiče OrangeLink+ FireWire/USB2.0 PCI Card podle mého názoru naopak do značné míry odráží obecnou potřebu a trend koexistence obou standardů v soudobých PC. Asi ne ve všech případech, ale rozhodně to bude stále častější případ. A budou se jistě objevovat další podobná řešení. Co vy na to?

Diskuze (8) Další článek: Jak přeměnit starý server do elegantní ledničky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,