USA | Soukromí | Donald Trump | Šifrování

USA zvažují zákaz šifrované komunikace. Usnadnilo by to vyšetřování zločinů, ale rozmetalo ochranu soukromí

Veškeré snahy o zachování soukromí uživatelů možná dostanou v dohledné době mimořádně tvrdý zásah. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa údajně zvažuje možnost zakázat americkým firmám používat end-to-end šifrování. Jako jeden z prvních informoval o tomto záměru web Politico.

Vedoucí představitelé Trumpovy administrativy se sešli na zasedání Národní bezpečnostní rady, aby projednali právní předpisy, kterými by mohly zakázat technologickým společnostem používat neprolomitelné formy šifrování. Jde o provokativní krok, který by znovu otevřel dlouhotrvající spor mezi federálními orgány a firmami ze Silicon Valley.

Cesta do pekla?

Argumentace evokuje známé rčení, že „Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly.“ Jednáním úředníků z několika klíčových bezpečnostních agentur se jako červená niť táhla myšlenka, jak nekalé živly využívají šifrovanou komunikaci k činnostem, jež jsou v rozporu se zákony.

Společnosti jako Apple, Google a Facebook v posledních letech stále častěji implementují do svých produktů a komunikačních aplikací end-to-end šifrování. Důvodem jsou rostoucí obavy o soukromí, které vyvolaly informace bývalého zaměstnance CIA Edwarda Snowdena o rozsáhlém vládním sledování.

V reakci na to začalo ministerstvo spravedlnosti USA tvrdit, že tento způsob šifrování představuje neproniknutelnou překážku při vyšetřováních mnoha trestných činů. Diskuzi o šifrování otevřel mimo jiné teroristický útok, ke kterému došlo v roce 2015 v kalifornském San Bernardinu. Střetávají se tak dva protichůdné trendy: ochrana osobních dat a snaha státu mít kontrolu nad děním.

Velký bratr chce vidět

Pokud by americké vládní orgány chtěly mít přístup ke komunikaci uživatelů, budou muset požádat Kongres o vytvoření nezbytné legislativy. Takové rozhodnutí by mělo dalekosáhlé důsledky na soukromí a bezpečnost desítek milionů lidí. Pokud by prošlo, přinutilo by společnosti jako Apple a Google, aby oslabily bezpečnostní funkce svých smartphonů a dalších zařízení.

Cílem zákazu šifrování typu end-to-end je usnadnit vyšetřovacím a zpravodajským orgánům přístup k údajům podezřelých. Na druhé straně by takové opatření mohlo umožnit hackerům a špiónům krást soukromá data s využitím mezer v šifrování, které budou určeny pro vládní instituce.

Americké ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) hrají na tradiční notu, když tvrdí že chytání zločinců a teroristů by mělo být nejvyšší prioritou, přestože snížení úrovně šifrování vytváří jistá rizika. Je tedy otázkou, zda odpovědné orgány uslyší na tuto argumentaci, nebo jestli upřednostní právo na ochranu soukromí občanů.

Diskuze (71) Další článek: DMT v mozku: Všichni nosíme v hlavě zakázanou halucinogenní drogu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,