USA obvinily Čínu z toho, že proti jednomu z jejich průzkumných letadel použila laserovou zbraň

Americké námořnictvo tvrdí, že čínská válečná loď proti jednomu z jeho průzkumných letadel použila laserovou zbraň. K incidentu mělo dojít minulý týden.

„Laserové zbraně mají potenciál způsobit vážnou újmu posádkám letadel i námořníkům, stejně jako lodním a leteckým systémům,“ uvádí US Navy ve svém prohlášení.

V tomto konkrétním případě se údajně jednalo o laser určený k oslepování senzorů či lidských pilotů (v podstatě vysoce výkonnou verzi klasického laserového ukazovátka), jehož používání zakazují ženevské konvence.

Vojenští činitelé v rozhovoru pro CNN uvedli, že Spojené státy pravděpodobně budou reagovat vznesením oficiálního diplomatického protestu. Není to přitom poprvé, kdy se něco takového řeší: v roce 2018 byli američtí piloti varováni, že čínská základna v Džibutsku by jejich letadla mohla ohrozit „vojenskými laserovými paprsky“.

Tyto zbraně jsou přitom stále rozšířenější. Jak jsme vás nedávno informovali, Čína jimi chce vybavit mj. i svá bojová letadla. Podobné plány mají samozřejmě i jiné země – například výzkumná laboratoř amerického letectva AFRL uzavřela před třemi lety se společností Lockheed Martin kontrakt na vývoj laserového děla.

Diskuze (44) Další článek: Další velká akce v ohrožení. Kvůli koronaviru ruší firmy účast na GDC. Aktualizováno: odloženo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,