Určování kvality monitorů - Nokia Monitor Test

Protože se kvapem blíží náš test profesionálních 19" monitorů, připravili jsme pro vás seznamovací kurs s programem Nokia Monitor Test, kterým si můžete otestovat monitor na přítomnost téměř všech neduhů CRT obrazovek. Návod obsahuje rady, na co si dát pozor.

Ještě než začneme, doporučuji vám přečíst si článek Monitorová bible, kde jsou dobře rozebrány jednotlivé typy obrazovek, jejich výhody i nevýhody. Pamatujte, že monitor je nutné před testováním nechat alespoň 15 až 30 minut rozehřát na správnou provozní teplotu. Dále je také nutné u každého testu nejdříve seřídit příslušné parametry pomocí obrazovkového menu. Teprve pak je možné dělat nějaké závěry o kvalitě.

Zde je odkaz na jednu z novějších verzí Nokia Monitor Testu, podle které je dělán tento článek.

Jakmile tento program spustíte, čeká váš úvodní logo, ...

... po němž následuje hlavní obrazovka.

Hlavní obrazovka

Hlavní obrazovka
Kliknutím zvětšíte na celou plochu.

Ačkoliv je z této obrazovky přístupná řada testů, i tato obrazovka má svůj účel - slouží pro zjišťování kontrastu a světlosti barev.

Co o tomto testu lze říci? Patrně asi tolik, že monitory se během používání "vysvítí", což znamená, že přicházejí o světlost a kontrast barev. To je způsobeno především neustálým svícením velmi intenzivní bílé barvy (všimněte si, kolik je jí ve Windows). Fosforová vrstva obrazovky se tak opotřebovává výrazně rychleji než např. u televize - tam bílé není ani zdaleka tolik. Proto také platí, že čím světlejší obraz je, tím menší životnost obrazovky. Starý vysvícený monitor se dá snadno poznat tak, že není schopen zobrazit barvy dostatečně kontrastně a má obvykle nastavenu vysokou hodnotu světlosti - brightness.

Úplně nahoře je zobrazeno několik barev, podle jejichž ostrosti, popř. vybledlosti můžete poznat kvalitu barevného podání. Obecně platí, že obrazovky typu Trinitron dávají výrazně kontrastnější a sytější barvy než obrazovky bodové (dot pitch), tj. měli byste srovnávat jen obrazovky stejného typu. U trinitronových může jako reference výborně posloužit televize značky Sony s FD Trinitronem, kterou si jistě můžete ve vašem oblíbeném obchodě s elektronikou bezplatně prohlédnout.

Geometry


Kliknutím zvětšíte na celou plochu.

Test geometrie spočívá v určení přesnosti vodorovných a svislých čar. Postupně se po klikání objeví dva obrazce - bílý a zelený. Protože bílá barva je složena z více základních barev (červené, modré a zelené), vypovídá o přesnosti všech třech barev. Naopak zelená barva vypovídá o přesnosti jen jednoho elektronového děla.

Zde je důležité se pozorně dívat, zda jsou na sebe vodorovné a svislé čáry skutečně kolmé a za jsou tyto čáry v celém rozsahu rovné. Pozor si dejte především po krajích, kde se především u obrazovek typu DiamondTron často vyskytuje menší prohnutí tvaru "S". Dále si také dejte pozor na celkové prohnutí dovnitř, popř. ven (viditelné opět především po krajích). Rovnost čar můžete velice dobře vyzkoušet posunováním obrazu mimo zobrazitelnou plochu. Čáry tak budou postupně mizet, takže uvidíte i ty nejmenší odchylky.

Poznámka: K otestování rovnosti čar je dobré použít i např. Microsoft Word a to tak, že se budete dívat na přesnost čar kolem nástrojové lišty nebo horizontálního posuvníku vpravo. V tomto praktickém testu si často všimnete zásadních problémů snadněji než v Nokia Monitor Testu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,