Určování kvality monitorů - Nokia Monitor Test

Protože se kvapem blíží náš test profesionálních 19" monitorů, připravili jsme pro vás seznamovací kurs s programem Nokia Monitor Test, kterým si můžete otestovat monitor na přítomnost téměř všech neduhů CRT obrazovek. Návod obsahuje rady, na co si dát pozor.

Brightness


Kliknutím zvětšíte na celou plochu.

Dalším testem je Brightness, což je obdoba testu z hlavní obrazovky. Rozdíl je pouze v tom, že zde je více stupňů světlosti. Pro tento test v zásadě platí, že pokud zvýšíte světlost monitoru na maximum, měla by být (alespoň u Trinitronových obrazovek) zřetelně vidět i hodnota 1%, zatímco 100% by mělo vysloveně zářit jasně bílou. Pokud toto nevidíte, je monitor buďto již vysvícen nebo nemá dostatečný kontrast.

Další podstatnou "složkou" testu je úroveň černé, která by měla být i při vysoké hodnotě brightness co nejtmavší, tedy v žádném případě jasně šedá (rozdíl oproti 1% by měl být opravdu znatelný).

Druhá část testu zobrazí pět bodů - čtyři v krajích a jeden uprostřed. Na tomto testu můžete v opravdové tmě pozorovat, nakolik ovlivní malý čtvereček bílé okolní místa, tj. jak moc budou tmavě šedá namísto jasně černé. Ideální pochopitelně je, pokud bude bílý pouze čtvereček. Mimochodem, tento test má taktéž velice zajímavé výsledky u obrazovek typu DiamondTron, protože vlivem "přilepení" plochého čelního skla na mírně zakřivenou obrazovku si můžete v krajích (tj. tam, kde je čelní sklo nejtlustší) všimnout bílého stínu okolo zobrazeného čtverečku.

High Voltage

High Voltage je test schopnosti elektroniky vypořádat se s náhlými změnami dvou "energeticky"  naprosto odlišných barev. Zatímco černá znamená vypnutá elektronová děla, bílá je velice intenzivní. Na obrazovce se střídá bílá a černá a obraz "pumpuje"... přesněji řečeno v horším případě. Obraz se obvykle v místě bílé barvy roztahuje do šířky nebo jinak mění svou velikost, také se může projevovat nárazové cukání (což se dá snadno poznat v rozích).

Ideál je, že se obraz ani nehne, ale to už chce opravdu velice solidní elektroniku, která je ale pochopitelně drahá, takže je obvykle výsadou pouze dražších monitorů určených do kategorie professional.

Tento test v Nokia Monitor Testu je ale extrémní případ, takže mu nemusíte přikládat při odchylkách roztahování obrazu na straně v řádu do jednoho milimetru velký význam. Horší to je, pokud obraz cuká, to už je znatelně viditelné i při běžné práci.

Poznámka: Praktický test si můžete udělat i sami. Stačí ve Windows nastavit na ploše jako pozadí nějakou tmavší barvu (nejlépe tmavě modrá), poté otevřít Poznámkový blok, roztáhnout ho na celou obrazovku a klikat na tlačítko Zobrazit plochu. Jestliže ani v jednom rohu neuvidíte posun nebo cuknutí, je vše v pořádku a monitor nepumpuje.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,