Určité části Stonehenge se na svém současném místě nejspíš nacházely dávno před příchodem lidí

Stonehenge patří k jednoznačně nejzáhadnějším místům na světě. Při pohledu na tuto monumentální stavbu mnoho jedinců jistě napadne otázka, proč se někdo s obrovskými pískovcovými balvany tahal až nahoru na kopec, místo aby je vztyčil tam, kde byly původně nalezeny.

Odpověď je možná překvapivě jednoduchá – protože některé z nich tam už byly. Alespoň to tvrdí Mike Pitts, jeden z mála archeologů, kterým bylo umožněno provádět vykopávky přímo v dané lokalitě.

V sedmdesátých letech dospěli odborníci k závěru, že tzv. sarseny se na Salisburské pláni přirozeně nevyskytovaly, tudíž tam musely být dopraveny z 32 kilometrů vzdálených Marlborough Downs. Mike ale nyní našel důkazy, že dva z těchto kamenů (konkrétně Heel Stone a Stone 16) se na svém současném místě mohou nacházet už miliony let.

Heel Stone a Stone 16 jaksi označují oblasti horizontu, kde Slunce při letním slunovratu stoupá do výšky a při zimním zapadá. Na rozdíl od všech ostatních kamenů navíc nenesou známky opracovávání. A co je asi nejdůležitější – v jejích bezprostřední blízkosti byly objeveny velké díry, v nichž kdysi mohly být částečně pohřbeny.

Jelikož i inkriminované díry se nacházejí podél osy slunovratu, nabízí se vysvětlení, že oba kameny díky této náhodě zaujaly lidi, kteří zde před tisíci lety žili – a ti se následně rozhodli je o kousek posunout a vybudovat zbytek Stonehenge.

Pittsovu hypotézu podporují i nedávné objevy dalších sarsenů na Salisburské pláni. Dotyčné kameny sice mají jiný tvar než sarseny z Marlborough Downs (a jsou menší), ale to z tohoto hlediska není zase až tak podstatné.

Diskuze (2) Další článek: LEGENDY: Přišel Apple Macintosh a změnil svět osobních počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,