Úřady stále častěji žádají Google o data a identitu uživatelů

Google od roku 2010 zveřejňuje analýzu Transparency Report, ve které se dozvíte, které firmy žádají o výmaz odkazů a dat z vyhledávače a dalších služeb na základě americké legislativy DMCA a které země to požadují třeba na základě policejního vyšetřování či soudního rozhodnutí.

Data z národních úřadů se aktualizují dvakrát ročně a stalo se tak i nyní – v přehledu jsou nová data pro první polovinu letošního roku. Je z nich patrné, že tlak na odstraňování dat z Googlu sílí, i když ne vždy se jedná o zcela zbytečný požadavek, který je v rozporu s ideou svobodného internetu. Známý je třeba případ jistého Australana, který se soudně domáhal odstranění fotografie z výsledků vyhledávače, na které byl zachycený s jistým australským banditou, přestože s ním neměl nic společného. Jistě, tu fotografii na web nevystavil Google, ale jistý plátek, a Google tuto fotografii pouze zaindexoval, Australan však u soudu přesto vyhrál spor o poškození dobrého jména.

Transparency Report žádosti o výmaz dat.png
Úřední žádosti o výmaz dat z Googlu v první polovině roku

Velmi časté jsou také žádosti o odstraňování pomluv třeba z diskuzí na Google Groups aj.

Pro surfaře jsou ale mnohem citlivější úřední žádosti o zjišťování dat o uživatelích. Typickým příkladem může být třeba požadavek na identifikaci člověka, který na YouTube umístil video, ve kterém týrá kočku.

Transparency Report Česká republika data uživatelů.png
Počet českých žádosti o data uživatelů služeb Googlu

Počet těchto požadavku na zjištění dat o uživatelích také roste raketovým tempem a jen v první polovině letošního roku se jednalo o 21 tisíc případů. Požadavkům vládnou Spojené státy, nicméně ve 44 případech figuruje i Česká republika. I tak si nicméně můžeme gratulovat, nacházíme se totiž na samotném chvostu tabulky.

Diskuze (57) Další článek: SD karta s Wi-Fi umí posílat fotky na Facebook nebo do mobilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,