UPS v praxi aneb dlouhodobé zkušenosti s Powerware 5119

Uvažujete o nákupu záložního zdroje? Přemýšlíte, jestli vám opravdu k něčemu bude a pokud ano, tak jak těžké jej bude nastavit a nainstalovat? Na tyto a mnoho dalších otázek vám dá odpověď náš článek reflektující výsledky dlouhodobého testování záložního zdroje střední cenové třídy.

Tak jako většina UPS, tak i 5119 nabízí v ceně hned několik ovládacích programů. Ty s UPS komunikují pomocí standardního RS-232 rozhraní (USB není podporováno), přičemž je možné dokoupit do UPS rozšiřující modul, který přidá další RS-232 porty do UPS pro přímou komunikaci s více počítači. Pokud ale nechcete dokupovat další rozšiřující moduly, tak vězte, že komunikaci s UPS plnohodnotně obstará s ní dodávaný LanSafe III, což je program umožňující prostřednictvím standardní client-server či peer-to-peer sítě vzdáleně ovládat UPS přes sériové rozhraní počítače, který je k UPS přímo připojený a v případě výpadku napájení také bezpečně ukončit všechny běžící aplikace. Pokud síť nemáte, pak vám postačí FailSafe III, což není nic jiného než nesíťová verze LanSafe III. Kromě toho je k dispozici také několik dalších utilit, včetně informační client-server aplikace, která umožňuje zasílat všem počítačům připojeným k síti informace o důležitých změnách v napájení (například přechod na akumulátory a doba, za jakou dojde k odpojení zátěže).

Fail/LanSafe III umožňuje kromě monitoringu vstupního a výstupního napětí, vstupní frekvence, zátěže, napětí akumulátorů a odhadované doby zálohy také uživatelské nastavení některých důležitých parametrů UPS. Můžete si tak nastavit, za jakou dobu se po obnovení napájení aktivuje druhý segment UPS, za jakou dobu se má začít automaticky ukončovat běh všech programů a operačního systému nebo si třeba můžete nastavit automatické pravidelné testy hardwaru a akumulátorů UPS. Poměrně zajímavá je také možnost uživatelského nastavení chování pro všech 72 možných stavových hlášek, kde si pro každou z nich můžete upravit text zprávy pro uživatele LanSafe III, odeslání e-mailu, odeslání řetězce na modem (tedy i SMS v případě mobilu), odeslání síťové zprávy vybraným uživatelům a nebo vygenerování síťového alarmu (bez jeho bližší specifikace), přičemž si můžete také nastavit jakou dobu po vzniku daného stavu se má daná akce realizovat.

A pro jaké operační systémy je software v ceně určený? Jsou to: HP-UX 9.0.7 a vyšší, IBM AIX 3.2.0 a vyšší, Interactive UNIX 3.0.1 a vyšší, SCO OpenServer 3.x a 5.x

Solaris 1.1 a vyšší, UNIXWare 2.x, SunOS 4.1.1 a vyšší, DEC UNIX 4.0 a vyšší, AT&T SVR4 UNIX 3.0 a vyšší, Linux s jádrem 2.x.x, Novell Netware 3.10 a vyšší, OS/2 1.0 a vyšší, Windows 3.1x/95/98/ME/2000/XP a Windows NT 3.5x nebo 4.0, MacOS 7.x a vyšší a konečně také DOS 3.3 a vyšší.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,