UPS v praxi aneb dlouhodobé zkušenosti s Powerware 5119

Uvažujete o nákupu záložního zdroje? Přemýšlíte, jestli vám opravdu k něčemu bude a pokud ano, tak jak těžké jej bude nastavit a nainstalovat? Na tyto a mnoho dalších otázek vám dá odpověď náš článek reflektující výsledky dlouhodobého testování záložního zdroje střední cenové třídy.
Záložní zdroj, který se stal předmětem našeho dlouhodobého testu pochází z mexických továren společnosti Fiskars, kterou před několika lety odkoupila společnost Exide Electronics a která se před pár lety přejmenovala na společnost Powerware. Do našich rukou se pak dostal model Powerware 5119, dříve známý jako Fiskars NetUPS SE. Testovaný model byl zároveň nejnižším z řady nejvyšších line-interactive UPS od Powerwaru, což znamená, že jeho zdánlivý výkon byl roven 1 kVA (respektive 670 W).

Tak jako všechny nejvyšší line-interactive UPS, byl i tento model vybaven rozšiřujícím slotem na přídavné moduly (SMTP modul, modul ochrany telefonní linky, měřící modul, atd.). Kromě šesti chráněných výstupních zásuvek rozdělených do dvou oddělených segmentů, disponuje 5119 také slotem pro přepěťovou ochranu Fast Ethernetové sítě. Čelní panel UPS je pak vybaven tlačítkem pro zapnutí, vypnutí a testování UPS. Jeho vzhled také doplňuje 15 stavových LED.

5119 disponuje rozšiřujícím slotem

Co se vybavení týče, 5119 je vybavena vstupními a výstupními filtry se sinusovým výstupem a obvody pro korekci přepětí a podpětí bez asistence akumulátoru. Poměrně zajímavý je pak dobíjecí obvod ABM (Advanced Battery Management), který během dvou hodin od skončení výpadku externího napájení dobije akumulátory UPS na 90% jejich kapacity a zbylých 48 hodin dobíjí akumulátory na plnou kapacitu, což by mělo mít za následek delší životnost akumulátorů, což se také potvrdilo. Testovaná UPS také samozřejmě disponuje hot-swap technologií pro výměnu akumulátorů, ty jsou celkem čtyři, a to v sériově-paralelním zapojení.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,