Úpravy Windows XP - rady jak snadno udržovat systém

Udržovat operační systém v dobrém stavu je pro mnoho lidí až druhořadá „otravná“ věc, kterou odsouvají na vedlejší kolej. Nicméně v článku se dozvíte, proč je vhodné pravidelně systém udržovat, a také vám ukážeme, jak na to.

Každý uživatel, který si nedokáže připustit, že i jemu by se mohla stát nějaká porucha v počítači, je špatný uživatel. Může nastat ať už náhlá nefunkčnost pevného disku, výpadek proudu a následná ztráta neuložených dat nebo napadení škodlivým virem. Jedinou obranou proti těmto špatně předvídatelným událostem je prevence, kterou se budeme zabývat.

Samozřejmě údržba systému není jen o záloze dat nebo systémových souborů, ale také o udržování systému ve svižném tempu. Je jistě nepříjemné, když musíte čekat na spuštění aplikace několik dlouhých sekund nebo čekat na tentýž pravidelně prováděný proces stále déle. Tomu se dá předcházet udržováním pořádku a jisté struktury na pevném disku.

Kontrola a údržba pevného disku

Kapacity disků rostou neuvěřitelnou rychlostí, a proto dnes není potřeba tak často zálohovat data nebo programy na nějaké médium. Mnoho uživatelů to řeší samostatným oddílem na pevném disku, kde si podobné zálohy provádějí nebo zde shromažďují programy, hudbu či filmy.

Nicméně ani pevný disk není nesmrtelný a jednou musí zákonitě přijít jeho „smrt“. A nemusí to být jen z důvodu opotřebení (což vyplývá z faktu neustálého konstantního otáčení), poškodit se může také prudkým nárazem nebo proudovým přepětím. Existují sice postupy, jak i z podobně poškozeného disku získat data zpět, ovšem ty jsou náročné a často i nákladné.

Program, který zjistí přítomnost chyb na disku

Naštěstí na podobné věci mysleli i vývojáři z Microsoftu a do Windows XP integrovali několik užitečných programů pro práci s diskem. Prvním z nich je Kontrola disku. Spustíte ho následovně: klepněte pravým tlačítkem na diskovou jednotku, vyberte položku Vlastnosti a na záložce Nástroje zvolte tlačítko Zkontrolovat.

Zde je možné zapnout dvě volby:

  • Automaticky opravovat chyby: Zatrhnutím této položky opraví program všechny chyby, které odhalí. V opačném případě dostanete jen hlášení o chybách.
  • Vyhledat a pokusit se obnovit chybné sektory: V tomto případě bude program kontrolovat i povrch disku po jednotlivých sektorech (což trvá déle) a nalezne-li vadný sektor, pokusí se zachránit data. Pokud chcete aplikovat tuto volbu na systémový disk, budete vyzváni k odsouhlasení volby, aby se program spustil při příštím startu Windows. To z důvodu, že tento disk je aktuálně využíván.

Kontrolu disku lze spustit i z příkazového řádku. Bylo by zbytečné vypisovat zde jednotlivé syntaxe, když toto nabízí i nápověda. Stačí zadat příkaz chkdsk /?.

Defragmentace disku

Po delším používání počítače se soubory jednotlivých programů a dat „roztříští“ různě po disku a vznikají tzv. fragmenty. Tento jev zpomaluje práci s diskem. Ideální je defragmentovat disky každý měsíc.

Přestože existuje mnoho jiných specializovaných programů přímo pro defragmentaci, mnoha běžným uživatelům bude stačit ten, jež je dostupný přímo ve Windows XP. Spustíte ho přes nabídku Start, kde v Programech zvolte Příslušenství/Systémové nástroje/Defragmentace disku. Ovládání je velmi intuitivní: stačí zvolit jednotku, kterou chcete defragmentovat, potom stisknout tlačítko Analyzovat a v případě, že vám to systém doporučí, kliknout na Defragmentovat.

Také tento program lze spustit z příkazového řádku, což je praktické třeba v případě, že chcete tento proces zautomatizovat a přidat například do dávkového souboru. Syntaxe pro nápovědu je defrag /?.

Pryč se zbytečnými soubory

Přestože se hlídání volného místa stává v dnešní době druhořadým, je vhodné občas odstranit nepoužívané a zbytečné soubory na disku. Znáte to: kdo je připojený na internet, často stahuje spoustu programů a jejich zkušebních verzí. Po omrzení je lze jednoduše smazat, ale i tak po nich zůstanou nepotřebné soubory či záznamy v registru (o tom je zmínka dále v článku).

Program Vyčištění disku naleznete na stejném místě jako program pro defragmentaci. Po spuštění budete dotázáni na jednotku, kterou chcete vyčistit – potvrďte tlačítkem OK.

Vyčištění disku zcela jednoduše

Poté se vám za nějakou dobu zobrazí seznam nepotřebných položek. Ty, které chcete odstranit, zatrhněte. Ke každé je také krátký popis, můžete navíc většinou soubory i zobrazit. Pak už jen klepnutím na OK a následně na Ano soubory smažte. Další možností je spuštění přes příkaz Spustit, a to zadáním syntaxe cleanmgr /djednotka (např. cleanmgr /dc).

Jiným užitečným trikem je možnost nastavit určité položky, které se mají automaticky vymazat. Zadejte příkaz cleanmgr /sageset:cislo (za cislo je možné dosadit číslo 0 – 65536), čímž se program spustí s rozšířeným seznamem kategorií souborů, které je možné odstranit. Zvolte ty, které chcete pod tímto číslem mít, a klepněte na OK. Samotné vymazání spustíte příkazem cleanmgr /sagerun:cislo. Můžete tak třeba na ploše vytvořit zástupce k vymazávání dočasných souborů z internetu. Doporučuji vyzkoušet v praxi.

Zálohování souborů

Jak jsem již zmínil na začátku, mnoho uživatelů zálohování souborů podceňuje. V případě výskytu nějakého problému je už pak pozdě. Co se týká typu médií, nejideálnější jsou samozřejmě CD a DVD.

S dnešním rozšířením DVD vypalovaček již není ani druhá možnost nedostupná. Ač se toto téma netýká přímo údržby systému samotného, je vhodné občas nějakou tu zálohu provést. Windows XP navíc disponují i programem určeným k zálohování, který naleznete taktéž v Systémových nástrojích pod názvem Zálohování. Pak přepněte pomocí odkazu do rozšířeného režimu.

V nabídce Nástroje přejděte na Možnosti a na záložce Typ zálohování můžete zvolit, jak z názvu vyplývá, typ, jakým se bude zálohovat. U každé volby je i popis, proto je zbytečné to znova vypisovat. Pokračujte zvolením diskových jednotek, složek a souborů, které chcete zálohovat. Pak zvolte zařízení, kde budete zálohovat, a název souboru. Tlačítkem Spustit zálohování spustíte vlastní vytváření zálohy podle zadaných parametrů.

Obnovit soubory zpět pak lze jednoduše pomocí Průvodce. Četnost zálohování závisí na každém uživateli, doporučuji minimálně jednou měsíčně.

Nevděčný registr

Téměř každý nově instalovaný program přidává do registru systému nějakou tu zmínku o sobě. A čím delší je doba od nové instalace Windows, tím je i registr větší a zaneřáděnější. Tím pádem se samozřejmě stává i práce se systémem pomalejší.

Na internetu lze najít mnoho aplikací, které registr analyzují a vymažou nepotřebné či špatné klíče a hodnoty. Navíc mnoho z nich je k dispozici i zdarma. Za všechny jmenujme například RegSeeker nebo RegCleaner. Z komerční sféry mám osobně dobré zkušenosti s programem Complete Registry Cleaner. Více se o těchto programech dozvíte v tomto článku.

Windows si chyby hlídají

Windows XP stále sledují výskyty neobvyklých událostí nebo chyb v systému. Tyto události se sledují ve třech různých kategoriích:

  • Aplikace: Zde jsou uloženy události, které souvisejí s programy jak ve Windows, tak od jiných firem.
  • Zabezpečení: Tady jsou uloženy události týkající se zabezpečení systému a uživatelských účtů.
  • Systém: Stručně řečeno, události týkající se samotného systému (služby, ovladače…).
  • Uživatelům, kteří mají grafické karty ATI, se po instalaci Catalyst Control Center objeví ještě položka ACEEventLog související s kartou.

Tyto události si samozřejmě můžete prohlížet a podle schopností analyzovat. A to v Prohlížeči události, který spustíte příkazem eventvwr.msc. Události jsou typu Informace, Upozornění nebo Chyba. Podrobnější informace zobrazíte poklepáním na událost. Praktické využití má tato činnost, zejména pokud se vám zdá, že se počítač chová jinak nebo se projevuje nějaký problém.

Zde se dají sledovat události generované aplikacemi nebo systémem

V neposlední řadě také není od věci občas Windows aktualizovat záplatami, které Microsoft tak pracně a často vydává. Nastavením automatických aktualizací budete mít jistotu, že vám žádná neunikne, a také se touto věcí nebudete muset zdržovat.

Hlavní webový server pro aktualizace se jmenuje Windows Update a dostanete se na něj přes nabídku Start. Poté již můžete vyhledat dostupné, nově vydané aktualizace. Na závěr už jen konstatování, že údržba je účinná jen tehdy, pokud je prováděna pravidelně. Proto je vhodné rozvrhnout si některé úkony tak, aby nezasahovaly do běžné práce.

Diskuze (45) Další článek: 21 nových náhledů na Windows Vista 64-bit Media Center

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,