Úpravy Windows XP - optimalizace výkonu

Zdá se vám, že je váš počítač stále pomalejší? Možná by stálo za to zjistit, zda to nezpůsobují zaneřáděné systémy Windows nebo jejich špatné nastavení. V článku se například dozvíte, jak sledovat výkon systému a jeho přizpůsobení nebo jak maximalizovat výkon systému pro aplikace.

Související odkazy

Slovník
regedit
spyware
Telnet

Optimalizace výkonu systému je velice rozsáhlé téma, které by vydalo na celou sérii článků. My se proto podíváme na základní monitorování výkonu pomocí prostředků obsažených ve Windows a ukážeme si, jak je díky několika jednoduchým nastavením zrychlit.

Sledování výkonu

Každý uživatel očekává od svého systému něco jiného, stejně tak je každý počítač unikátní a není nikdy předem dáno, jak přesně na určité nastavení zareaguje. Někdo vyžaduje od počítače maximální výkon, jiný si potrpí na pravé vizuální orgie (třeba vzhled Vista). Je zřejmé, že všechny tyto nadstandardní vizuální efekty „užírají“ operační paměť a procesorový čas.

Jednoduchou, ale praktickou pomůckou pro monitorování výkonu a stavu systému je Správce úloh, který spustíte přes notoricky známou kombinaci Ctrl+Alt+Delete. Pokud používáte klasické přihlašování k systému, musíte v otevřeném okně klepnout na tlačítko Správce úloh, použít lze také kombinaci Ctrl+Shift+Esc.

Správce úloh umožňuje snadné monitorování výkonu

Na záložce Procesy můžete vidět seznam programů, služeb a systémových součástí, které jsou v tomto okamžiku spuštěny. Jsou seřazeny podle času spuštění a toto řazení můžete libovolně měnit. Také máte přehled o tom, kolik který proces využívá zdrojů procesoru nebo paměti.

Mimo tyto údaje můžete přes okno Zobrazit/Vybrat sloupce zvolit také další parametry k zobrazování. Můžete také kterýkoliv proces ukončit. Nečiňte tak ale v případě, kdy přesně nevíte, o jaký proces jde.

Údaje o využití paměti

Na vedlejší záložce Výkon jsou k dispozici kromě dvou grafů také údaje o paměti a stránkovacím souboru (swap souboru). Co to je? Systém dokáže pracovat s větším množstvím operační paměti, než kolik je jí přítomno v počítači. Pak hovoříme o virtuální paměti, která je realizována jedním souborem uloženým na pevném disku. Levý graf ukazuje aktuální velikost souboru a vedlejší jeho historii využití.

Pokud se údaj K dispozici u položky Fyzická paměť pohybuje nízko okolo nuly, znamená to, že systém nemá dostatek operační paměti. Můžete to napravit redukcí běžících aplikací nebo přikoupením dalšího paměťového modulu. Aby systémy Windows běžely svižně i po delší době, doporučuji mít alespoň 512 MB RAM.

Také hodnota Celkem u položky Využití paměti může signalizovat nedostatek paměti, to v případě, že její velikost převyšuje údaj Celkem u výše zmíněné položky Fyzická paměť. Pak je často využíván právě pevný disk, což hodně snižuje výkon.

Optimalizace spouštění systému

Určitě jste nejednou potřebovali co nejrychleji spustit počítač a zakleli jste nad nekonečně dlouhým startem. Nyní se podíváme na několik postupů, jak tento proces urychlit. Samozřejmě, že rychlost startu počítače nezávisí jen na systému samotném, ale i na hardwarových položkách (operační paměť, pevný disk), nicméně my se budeme věnovat pouze prvnímu činiteli, tedy samotným Windows. A vězte, že správné nastavení může udělat divy.

V první řadě je vhodné omezit počet programů, které se po startu spolu s Windows spouštějí. Mnoho programů si při instalaci přidá do registrů také nastavení spuštění po startu. Zrušit by to mělo jít v samotné aplikaci, nicméně můžete k tomu použít i jiné prostředky.

Standardní součástí Windows XP je program Nástroj pro konfiguraci systému, který spustíte zadáním příkazu msconfig.exe do okna Spustit v nabídce Start. V záložce Po spuštění máte přehled programů spouštěných při startu. Pokud některý nevyužíváte, můžete tuto volbu zrušením zatržení vypnout. Toto pak vyžaduje restart počítače.

Seznam programů spouštěných při startu

Doporučit na vyzkoušení můžeme také program Advanced Unninstaller Pro 2005. Ten kromě zamezení automatického spouštění programů umožňuje jejich rychlé odinstalování. Dále lze automaticky odstranit neplatné zástupce programů, obnovit volné místo na disku odstraněním různých dočasných souborů a program dokáže také odhalit některý nebezpečný reklamní či špionský software. Pro vyzkoušení je dostupná trial verze a stáhnete ji na některém z českých download serverů.

Zrychlit start můžete také nastavením tzv. dopředného čtení. Ručně upravte v Editoru registru (v dialogu Spustit zadejte regedit.exe) hodnotu tohoto klíče HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters na 2.

Režim spánku a jeho nastavení

Pokud často na delší dobu odcházíte od počítače, můžete se vyhnout častému startování používáním režimu spánku. Obsah paměti je uložen do souboru na disku, což při opětovném aktivování urychlí načtení systému. Režim spánku zapnete v Ovládací panely/Možnosti napájení/Režim spánku zatrhnutím Zapnout podporu režimu spánku. Tato funkce však vyžaduje určité množství místa na disku.

Služby

Na pozadí systému běží kromě spywaru také mnoho služeb (services), které jsou potřebné pro chod Windows. Některé z nich jsou však nepotřebné nebo mohou znamenat jistá bezpečnostní rizika – může přes ně být veden útok, který nemusí být ihned patrný.

Seznam všech zobrazíte v nástroji Služby, kde také můžete měnit jejich nastavení. Spustíte ho zadáním řetězce services.msc do dialogového okna Spustit. Kliknutím na službu zobrazíte její popis a po poklepání můžete nastavit typ spuštění. Zde uvádím několik služeb, které můžete bez obav zakázat:

  • Automatická konfigurace bezdrátových zařízení – pokud nemáte wi-fi kartu
  • Hostitel zařízení UPnP
  • Kompatibilita pro rychlé přepínání uživatelů – pokud nepoužíváte tuto funkci
  • Kurýrní služba
  • Motivy – pokud nepoužíváte vizuální motivy
  • Nepřerušitelný zdroj napájení (UPS) – pokud nepoužíváte UPS
  • NetMeeting - Vzdálené sdílení plochy – pokud nevyužíváte, zvýšíte bezpečnost
  • Server – pokud nejste v lokální síti a nesdílíte soubory nebo tiskárny
  • Síťová schránka
  • Systémový čas – pokud nejste připojeni do sítě s centrálním serverem
  • Telnet
  • Zasílání zpráv o chybách

Pro rychlejší aplikace

Věcí, která asi nejzásadněji zvýší výkon aplikací, je samozřejmě navýšení paměti RAM. V případě, že máte v počítači více pevných disků, instalujte aplikace, které využíváte často, na nejrychlejší disk. Také zkontrolujte, zda je systém optimalizován právě pro výkon v aplikacích. To učiníte tak, že najedete do sekce Ovládací panely/Systém/Upřesnit/Výkon/Nastavení a zvolíte záložku Upřesnit. Zde můžete nastavit výkon systému pro aplikace pro oba případy.

Na stejném místě můžete také nastavit virtuální paměť. Pokud chcete nastavit hodnoty sami, doporučuji nastavit Počáteční velikost na 1,5násobek a Největší velikost na trojnásobek velikosti paměti RAM. Pokud disponujete 512 MB a více paměti, nastavte první hodnotu na polovinu paměti RAM a maximální hodnotu ponechte stejnou. Je-li fyzické paměti více, klesá potřeba využívání stránkovacího souboru a tím se může uvolnit místo na disku.

Nastavení virtuální paměti

Vizuální efekty a jak je omezit

V případě, že váš počítač oplývá dostatečně výkonným hardwarovým zázemím, není nutné vypínat vizuální efekty, které Windows XP nabízejí. To budeme muset až u nové verze tohoto operačního systému. Nicméně i dnes se najdou uživatelé s nepříliš výkonným strojem a různé animace oken, slábnutí nabídek či animace pohybu v nich nebo stíny mohou zbytečně na výkonu ubírat.

Zde můžete vypnout nepotřebné efekty

Pokud tyto čistě kosmetické změny nepotřebujete, otevřete panel Zobrazení a přejděte na záložku Vzhled. V okně Efekty můžete zrušit zatrhnutí u zbytečných položek. Další efekty můžete ořezat, pokud přejdete do Ovládací panely/Systém/Upřesnit. Zde u položky Výkon stiskněte Nastavení a na záložce Vizuální efekty můžete systém optimalizovat pro výkon nebo nastavit zobrazované efekty podle vás, a to volbou Vlastní.

Ne všechna nastavení přinesou opravdu citelný nárůst výkonu, přesto může jejich kombinace výrazně urychlit jak start systému, tak práci v něm. Práce v aplikacích samozřejmě závisí také na rychlosti pevného disku nebo množství nainstalovaných aplikací. Občasná defragmentace disku také může práci urychlit.

Diskuze (51) Další článek: Kritická bezpečnostní chyba ve Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,