Upovídané laserovky od HP

Po mohutném nástupu barevných inkoustových tiskáren se dostávají ke slovu i barevné laserové tiskárny. Většina z nich začíná s cenou v základním provedení hluboko pod sto tisíc.
Tento článek vyšel v časopise Computer 1/01 dne 25. ledna 2001

David Řeháček: Po mohutném nástupu barevných inkoustových tiskáren se dostávají ke slovu i barevné laserové tiskárny. Většina z nich začíná s cenou v základním provedení hluboko pod sto tisíc. Poslední dva modely od HP toho ale umí mnohem víc, než jen barevně tisknout.

Menší a chytřejší

Nejnovějším modelem ze stáje HP je barevná laserová tiskárna HP Color LaserJet 4550. Existuje ve čtyřech konfiguracích, přičemž ta nejlepší z nich, 4550HDN, obsahuje kromě síťové karty a duplexu ještě pevný disk pro ukládání tiskových úloh a zásobník s kapacitou 500 listů. Pohrát si s touhle tiskárnou byl každopádně zážitek. HP se vyšvihlo a zabudovalo dovnitř tiskárny takové množství funkcí a vlastností, že vám jejich prozkoumání bude chvíli trvat.

HP Color LaserJet 4550

Tiskárna obsahuje dvě nové funkce – EVM a EWS: Embedded Virtual Machine (vestavěný virtuální stroj) a Embedded Web Server (vestavěný webový server). Zatímco díky webovému serveru přímo v útrobách tiskárny můžete kdykoliv jen prostřednictvím webového prohlížeče zjistit její stav, spotřebu materiálu, počty tisků a řadu dalších drobností (poslání SMSky v případě poruchy nebo e-mailu při nedostatku toneru), Virtual Machine můžete použít, chcete-li do tiskárny doprogramovat nějaké aplikace v Javě.

Další z řady vlastností je bezpečný tisk a tisk po odsouhlasení. To první znamená, že pošlete data na tiskárnu a ta čekají v zakódované podobě na jeho interním disku (takže vám je nikdo neukradne, ani kdyby disk z počítač vytrhl a utekl) do okamžiku, než přijdete k tiskárně, úlohu vyvoláte a zadáte svůj bezpečnostní kód. Odsouhlasení tisku naopak zaručí, že před výjezdem většího množství kopií tiskárna vytiskne jen jednu stránku nebo sadu a čeká na váš souhlas. Pokud jste spokojeni, zadáte příkaz k dokončení úlohy; v opačném případě ji smažete a neplýtváte tonery, papírem a svými penězi.

Bumbrlíček na A3

HP Color LaserJet 8550Větším a starším bratrem 4550ky je HP Color LaserJet 8550. To už ani není tiskárna, to je laserový nářez formátu A3. Jenže to není všechno, k tiskárně je možné přidat ještě řadu doplňků a vytvořit ze základního modelu ještě pět dalších. Síťovou kartou pro připojení do podnikové sítě počínaje přes duplexní jednotku, další zásobníky na papír (kapacita jednoho zásobníku na 2 000 listů a dalších dvou po 500 by mohla stačit i náročnějším uživatelům) až třeba pro modul pro barevné kopírování (vlastně skener umístěný nad tiskárnou) nebo jednotku Duplo pro snadné vytváření hotových bookletů a brožur. Duplo sestává ze dvou částí a patřičného ovladače. Do tiskárny pošlete například 16stránkový dokument. Ten se vytiskne, první část Dupla vše přesně poskládá, sešije, přehne a druhá část pak provede ořez tak, aby byl výsledek co nejlepší. Jestli hloubáte nad tím, jak je vyřešeno posílání stránek do tiskárny, když po seskládání 16 stránek formátu A4 musí tiskárna třeba na první A3 vytisknout první a šestnáctou stránku a na druhou stranu pak druhou a patnáctou, buďte klidní. Ovladač to vyřeší za vás. Viděl jsem to na vlastní oči a funguje to docela dobře. Nečekejte sice žádnou produkční rychlost jako při tisku novin, nicméně pro menší objemy pro potřeby firmy to postačí.

Tiskárna sama disponuje rychlostí tisku 24 stránek A4 v černobílém, respektive 6 v barevném režimu, přičemž s přechodem na formát A3 se tisk zpomaluje. S výjimkou základního nesíťového modelu má tiskárna i pevný disk 3,2 GB, takže zvládá opakování tisku i další funkce, částečně popsané u předchozí tiskárny, jako je bezpečný tisk a podobně.

Tiskárna je zacílena především na malonákladový barevný tisk, který potřebují střední a velké společnosti. Ať už pro tisk hromadné korespondence, ceníků, katalogů, prezentačních materiálů nebo řady jiných tiskovin. Pro vyloženě grafické aplikace ale tato tiskárna není nejvhodnější, neboť při tisku většího počtu kopií dochází k rozdílnému podání barev. Sice v malém rozsahu, ale srdce grafika to nepotěší. Pro grafické nasazení je podle mého názoru lepší CLJ 4550, pokud ovšem nepotřebujete formát A3. Jinak budete muset velice pečlivě kalibrovat a „nehrnout“ na tiskárnu příliš velké množství kopií (tím nemám na mysli desítky kopií, ale stovky až tisíce – a to zase není úplně běžná dávka).

Vyberte si, nešlápnete vedle

Obě barevné laserovky od HP jsou perlami ve své kategorii. 8550 na velký formát nabízí výborné základní vlastnosti, a co je podstatné, vynikající rozšiřitelnost i do takových extrémů, jako je u tiskáren málo obvyklé barevné kopírování. Color LaserJet 4550 si mě dokonale získal. Funkce jako vestavěný webový server a řada dalších jsou pro nasazení ve velké firmě vynikající. Jak se zdá, právě tohle je jedna z cest, kudy se v příštích letech pravděpodobně bude ubírat invence u nových laserových tiskáren.

HP Color LJ 8550
+ vynikající rozšiřitelnost
+ rychlý a bezproblémový tisk
- občasné barevné nepřesnosti u velkého počtu kopií
HP Color LJ 4550
+ špičkový tisk
+ vestavěný webový server
+ tisk na požádání
+ bezpečný tisk
+ vestavěná virtual machine
barevná laserová tiskárna Hewlett-Packard Color LaserJet 4550HDN
Zdroj: Hewlett-Packard, Praha
Telefon: (02) 61 30 71 11
Cena: 195 200 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: paměť 64 MB, rozlišení 600 × 600 dpi, 16 čb/4 b stran za minutu, standardní zásobník 250 listů, víceúčelový zásobník 150 listů, rozměry v × š × h 380 × 500 × 570 mm, hmotnost 51 kg
barevná laserová tiskárna Hewlett-Packard Color LaserJet 8550MFP
Zdroj: Hewlett-Packard, Praha
Telefon: (02) 61 30 71 11
Cena: 553 880 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: paměť 32 MB, 24 čb/6 b stran za minutu, rozlišení 600, v × š × h 1 206 × 673 × 787 mm, hmotnost 158 kg, 2 vstupní zásobníky 500 listů, víceúčelový
zásobník 100 listů


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Diskuze (8) Další článek: Digitální film v analogovém fotoaparátu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,