Upgrade na Pentium III: s jakými potížemi můžeme počítat?

Jeden procesor vyjmout, druhý zastrčit... ale tak jednoduché to často nebude.
Za pár týdnů se na světě objeví další převtělení čipu Pentium s názvem Pentium III. Podrobnosti o tomto čipu jsme publikovali zde; zatím se ví docela dost o tom, co přinese pro softwarovou oblast, ale málo se diskutovala hardwarová stránka věci – budou se pro Pentium III vyžadovat upravené architektury počítačů, bude možné čip jednoduše zastrčit do starého slotu, bude nutné měnit motherboard?

Čip sám má 70 nových instrukcí – to je ovšem informace pro programátory a ne „železáře“, pro ně je důležité, že čip je pinově kompatibilní s produktem, na který ostatně těsně navazuje – s Pentiem II. Znamená to, že se Pentium III bude dodávat ve stejných kazetách (Slot 1 či Slot 2) jako Pentium II, a bude tedy možné upgradovat počítač tím, že se ze slotu vyjme starší čip a umístí se do něj novější. Mezi nejstaršími čipy Pentium II a prvními procesory Pentium III je asi dvojnásobný rozdíl ve výkonnosti (v různých aplikacích různý), takže toto upgrade může být atraktivní, pro řadu uživatelů snadnější než si kupovat nový počítač, starý prodávat, přeinstalovávat své programy apod.

Jediná nutná změna spočívá v upgrade BIOSu; to je ale poměrně jednoduchá a rychlá záležitost, BIOSy pro všechny základní desky jsou dnes k mání zdarma na Internetu.

Přesto však nemusí být upgrade vždy takto snadné. Největší možnou komplikací je systémová sběrnice, která u některých strojů s Pentiem II pracuje na 100 MHz, u většiny starších ale na 66 MHz; zde mohou u některých motherboardů nastat problémy s funkčností. Intel sám uvádí, že nebude měnit současný nejpoužívanější motherboardový čipset 440BX (pro Xeony 440GX), tj. že tyto čipsety, které dnes hostí Pentium II, budou hostit i Pentium III.

Živě komentuje: již jsme uváděli, že v této změně je docela dost „kosmetiky“, že Pentium III se od Pentia II liší asi stejně jako se od sebe lišilo pět předchozích iterací čipu Pentia II, kterým nikdo z uživatelů příliš nevěnoval pozornost. Praktickým důsledkem bude velice hladký obchodní přechod z Pentia II na Pentium III, tj. včera se dodávaly počítače s Pentiem II, dnes s Pentiem III, i řada čipů na sebe bude hladce navazovat.

Intel se rozhodl pro tuto změnu v označení především z marketingových důvodů; v nejbližší době nás ale čekají dva další kroky ve vývoji čipů Pentium, které by si skoro zasloužily označení Pentium IV a Pentium V (ovšem Pentium V je vlastně nonsens):

  • nejdříve, zřejmě na podzim, přijde na trh nová systémová sběrnice, pracující na 133 MHz, i čip samotný se zrychlí. To bude ovšem znamenat nové změny v BIOSu motherboardů a pravděpodobně i nové motherboardy samotné – ty, které byly navrženy na 66 MHz a ještě tak-tak pracují na 100 MHz, už 133 MHz nemusí unést. Jenomže Intel pravděpodobně současně přijde s novou cartridge pro čipy Pentium III, tj. i s novým pinovým uspořádáním tohoto čipu; pokud tak nastane, nebude už tak snadný upgrade možný.
  • Poté, a to je změna ještě podstatnější, přijde AGP2, nová verze grafického „portu“, která by měla přinést opět až násobně větší potenciál pro grafiku osobních počítačů. A zde přijde nezbytnost výměny celého motherboardu – tedy nebude možné upgradovat počítač s AGP (1) na AGP2 jen výměnou nějakých čipů.
Doba, kdy bude možné upgradovat počítač jen výměnou jedné komponenty – té, jejíž novější verze je k dispozici, té, kvůli které se upgrade provádí – je ještě v dalekém nedohledu. To, že se nyní – a pravděpodobně jen na dobu několika měsíců – bude dát snadno upgradovat Pentium II na Pentium III, je v podstatě historická výjimka a netypická situace. Ač bude tento upgrade snadný, neodpovídá na otázku, co s čipem, který zbude – jeho „prodatelnost“ se totiž v čase bude velice rychle zmenšovat, až se z něj stane ozdoba na stěnu. Všeobecně se tedy doporučuje výměna celého počítače (ach, ta peněženka) s tím, že se starší počítač prodá, nebo ve firmách jde „níže“ do oddělení s menšími hardwarovými nároky.
Váš názor Další článek: Dvakrát policie na Internetu – jednou u nás, jednou ve Švýcarsku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,