UPC limity: otázky a odpovědi

Vzhledem k bouřlivé odezvě, kterou vyvolalo oznámení limitů na datové přenosy pro služby připojení k internetu chello classic a chello plus, jsme požádali tiskového mluvčího společnosti UPC, která je provozovatelem těchto služeb, o další infomace. Z nich vyplývá, že snížení rychlosti na 64/64 při překročení limitů 5 resp. 15 GB nebude automatické, ale bude používáno výběrově u uživatelů, kteří tyto "obvyklé objemy dat" výrazně překračují.

Jaké přesně byly důvody, kvůli kterým UPC sáhlo k zavedeni limitů na přenesená data pro služby chello classic a chello plus?
Místo limitů používám raději slovo "obvyklé množství dat". Prosím respektujte v této souvislosti moji dřívější odpověď.
Společnost je v důsledku nadměrného zatěžování sítě skupinou zákazníků (stahujících data v objemu desítek a stovek GB) nucena využít svého oprávnění na základě článku 4.12 Všeobecných podmínek pro poskytování veřejné telekomunikační služby přístupu k síti Internet a přijmout následující omezení: Těm uživatelům, u nichž objem přenesených dat během měsíce přesáhne množství 5 GB (chello classic), resp. 15 GB (chello plus), je společnost oprávněna snížit s okamžitou účinností přenosovou rychlost. Rychlost může být snížena vždy od data překročení objemu v příslušném měsíci, a to do konce měsíce na 64/64 kb/s. TJ. "jsme oprávněni to udělat" - nikoliv "děláme", a to na řádném základě - postupuje se samozřejmě od "stovkařů". Více jak 90% lidí se tento krok nedotkne. Limit naopak signalizuje přesnou hranici a okamžité "potrestání". Doporučuji v této souvislosti článek na ISDN od J. Peterky

Pokud uvádíte jako důvod omezení současné problémy s konektivitou, proč spolu s zavedením limitů zvyšujete rychlost?
Právě proto, že navyšujeme rychlost, mohli bychom mít problémy se stovkaři- jejich počet by totiž rostl enormním tempem.

Proč UPC zavádí limity pro všechny uživatele a nesoustředí se více na hlídání dodržování smluvních podmínek uživateli? Odstavec 4.10b zakazuje zákazníkům UPC využívajícím službu chello porušovat autorská práva prostřednictvím sítě chello.
Svobodný přístup ke svobodnému médiu jakým je internet - tuto zásadu respektujeme. Nejsme soudci či cenzoři a nekontrolujeme obsah. V tomto směru zákazníkovi věříme. Dodržujeme i právní řád tj. nejprve musí být žalobce - policie - soudní vyžádání (souhlas) - poskytování zákonné součinnosti provozovatelem

Jaké je rozvrstveni uživatelů služby chello podle vytížení sítě? Tedy kolik uživatelů je výrazně nad zavedenými limity, kolik se pohybuje v blízkém rozmezí zaváděných limitů?
Jak říkám více jak 90 % zákazníků je O.K. Zbytek jsou stovkaři a desítkáři, kteří stahují výrazně nad 40 GB měsíčně.

Uvažuje společnost UPC o zřízení download serverů v rámci vnitřní sítě chello, které by poskytovaly zrcadleni často stahovaných legálních souborů (typicky ovladače, dema her...) a stahování z nich by bylo mimo počítané limity dat, popřípadě zřízení dalších služeb, které by ušetřily uživatelům počítaná data?
Naším cílem je nepoškodit zákazníka. Protože nejde až tak o limity jako o notorické stahovače, tak nevidím tento krok jako aktuální.

Jaká metodologie byla použita při vypočítávání zaváděných limitů, které odbornici označují zejména v případě služby chello classic za nesmyslně nízké?
Metodologie je důvěrná a k jejímu zveřejnění bych musel mít souhlas s vyšších míst, o který požádám. Nesmyslně nízké limity viz výše.

Diskuze (212) Další článek: Ceny DRAM stouply o 6 % kvůli nepokojům na Tchaj-wanu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,