Unix koupen Linuxem: budou uživatelé UnixWare migrovat na Linux?

Linuxová firma Caldera pohltila společnost SCO a chce postupně produkty této firmy nahradit svými.
Linuxový svět už je tak silný, že jeden z nejznámějších tvůrců linuxových distribucí si „troufl“ začátkem srpna pohltit společnost SCO (Santa Cruz Operation): firmu, která nikdy nebyla enormně obchodně úspěšná, ale jejíž produkty dnes údajně používá několik set tisíc uživatelů na celém světě. Jenom komerční Unix na Intelu (UnixWare) má dnes 125 tisíc licencí a Caldera je chce časem převést na Linux – jistě ne pouze z důvodu „my jsme tady teď páni, a tak vaše produkty zrušíme“, ale z logické příčiny: nemá cenu do budoucna podporovat a rozvíjet dva operační systémy, navíc podobné. Linux se dnes díky obrovské programátorské základně, která navíc pracuje zdarma, rozšiřuje a obohacuje velice rychle, nesrovnatelně rychleji než kdysi komerční Unixy. Úspora, kterou armáda tvůrců free software přináší, je gigantická: firmy produkující komerční Unixy (Sun, HP) uvádějí, že investují každá ročně stovky miliónů dolarů na vylepšování verzí svých unixových OS, oproti tomu tvůrci linuxových distribucí dokáží – nebo alespoň dříve dokázali - fungovat na desetinových rozpočtech, a to včetně vší agendy, administrace a prodeje, nejen programátorský tým.

Přechod uživatelů UnixWare na Linux nebude úplně samozřejmý – když něco funguje, tak proč to měnit? Caldera se ale asi touto nejednoduchou cestou musela vydat, protože musí nějak bojovat proti dominantnímu Red Hatu. Podle posledných průzkumů má totiž Red Hat Inc. celých 55 % trhu s linuxovými distribucemi (je to ale už méně než dříve), Caldera má osm procent. Jednu důležitou věc ale Caldera díky SCO získala – poměrně kvalitní obchodní síť po celém světě, rozhodně lepší, než jakou má dnes jakýkoli jiný linuxový distributor.

Firma SCO nemizí ze světa ihned a úplně: jednak v rámci obchodu s Calderou získává slušných 28 % Caldery a ponechává si divizi pojmenovanou „Tarantella“; ta se brzy stane samostatně podnikající firmou.

Diskuze (20) Další článek: SolidWorks, stotisícá kopie je venku

Témata článku: , , , , , , , , , ,