Apple | iOS | macOS

Univerzální aplikace pro iOS a macOS: Apple s nimi začne už letos

Univerzální aplikace, které fungují na všech platformách - velké téma, které řeší nejen Microsoft či Google, ale i Apple. Dlouho přemýšlí nad tím, jak propojit aplikace iOS a macOS, aby vývojáři nemuseli vytvářet dva různé kódy. Zatím z toho nic nebylo. Letos se to ale změní, informuje Bloomberg.

Podle informací webu Apple v létě konečně představí svůj očekávaný projekt Marzipan, který tuto funkcionalitu slibuje. Má jít o sadu vývojářských nástrojů, díky kterým bude možné již letos portovat aplikace z iPadu na Mac a příští rok i z iPhonu na Mac.

V roce 2021 pak Apple chce, aby všechny aplikace fungovaly stejně, takže nejen, že nebude třeba psát pro každou zvláštní kód, ale nebude je ani třeba nahrávat do vlastních obchodů, protože App Store a Mac App Store se pravděpodobně sloučí. Odpadne rovněž nutnost vytvářet pro každou aplikaci vlastní aktualizaci.

Lidé však podle Bloomberg nemají očekávat, že by se iOS a macOS staly jedním operačním systémem. Stále půjde o dva různé OS, které jen budou sdílet aplikace. Apple má novinku představit na červnové konferenci WWDC.

WWDC bylo také místo, kde Apple o Marzipan poprvé promluvil. První zmínky pocházejí již z roku 2017, ale až loni společnost popsala, co si pod tím představuje. Zástupce Applu tehdy ukázal několik aplikací pro macOS, které byly vytvořeny ze svých protějšků na iOS a slíbil, že potřebné nástroje dostanou časem i vývojáři třetích stran.

Diskuze (19) Další článek: Lidé si stěžují na nový vzhled Spotify. Tlačí na sdílení, schoval opakování písniček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,