Hardware | Procesory | Intel | Cofee Lake

Unikly specifikace procesorů Intel 9. generace. Vypadá to na velmi slabý upgrade

Intel připravuje již devátou generaci procesorů z rodiny Core a vypadá to, že kromě osmijádrových procesorů Coffee Lake-S půjde pouze o upravené procesory stávající osmé generace. Intel je pouze přeznačí a zvedne takty o cca 100~200 MHz. Stále tedy půjde o čipy vyráběné 14nm procesem, který Intel používá už třetím rokem, informuje VideoCardz.

Pokud se podíváme na tabulku uniklých parametrů procesorů, je z ní jasně patrné, že celá nabídka nových procesorů je identická s již nabízenými procesory. Jediný rozdíl je v mírně navýšených frekvencích. A to v mnoha případech ne u základního taktu procesoru, ale jenom u maximální Turbo frekvence, která se většinou spoléhá pouze na jedno fyzické jádro procesoru.

Dá se očekávat, že nárůst výkonu bude u takto upravených modelů velmi malý a devátá generace procesorů Core se stane po většinou jen nepatrným evolučním krokem, který bude mít smysl spíš z hlediska sjednocení řady a marketingu.

Tento krok jasně indikuje, že vývoj nového 10nm výrobního procesu stále není tam, kde by si Intel přál a je stále nucen využívat limitující 14nm výrobní proces. Tato situace velmi nahrává do karet konkurenční AMD, která se chystá z kraje příštího roku přejít na nový 7nm proces v továrnách Global Foundries a má tak velkou šanci po letech konečně dodat na trh procesor vyráběný velmi podobnou technologií jako má konkurenční Intel.

Diskuze (21) Další článek: Sheldonova navigace přichází. Přečte vám z Wikipedie zajímavosti o městech a místech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,