Nvidia | Grafické karty

Unikla oficiální prezentace výkonu nové GeForce RTX 2080 od Nvidie. 50 % nad GTX 1080?

Když Nvidia tento týden uvedla na trh novou generaci grafických karet GeForce RTX 2080 8GB a RTX 2080 Ti 11GB, tak bohužel neprozradila, jaký herní výkon grafické karty vlastně mají. Jediné co ukázala, je jaký výkonnostní skok v ray tracingu tato generace přináší vůči té předchozí.

Nyní na svět unikly grafy z připravované prezentace Nvidie, která ji hodlala ukázat až v den zahájení prodejů, tedy 20 září, jak upozornila redakce Videocardz.

NV-GeForce-RTX-2080-Performance.jpg

Předem je nutné upozornit, že se jedná o srovnání přímo od Nvidie a určitě byl při výběru her kladen důraz na co největší dosažené rozdíly. Pokud se tedy podíváme na graf, dosahuje RTX 2080 v průměru na cca 50 % lepších FPS v rozlišení 4K, než předchozí model GTX 1080. Rozdíl je to slušný ovšem pokud se podíváme na aktuální ceny grafických karet, nedopadá to pro RTX 2080 moc lichotivě. GeForce GTX 1080 (8 GB) dnes pořídíte za cenu kolem 13 400,- s DPH, ovšem GeForce RTX 2080 (8 GB) v předprodeji od přibližně 22 990,- s DPH. Nová generace je tedy o 72% dražší a to je hodně. V poměru cena a výkonu dopadá nová generace celkem katastrofálně.

NV-GeForce-RTX-2080-Performance-Games.jpg
Nvidia ani v tomto přehledu neinformuje, jaké nastavení hry používají ani další podrobnosti

A to se jedná o herní výkon ve 4K, kde se více projeví mezigenerační skok, dá se očekávat, že si Nvidia toto rozlišení vybrala záměrně, protože v 1920 × 1080 pixelů bývá rozdíl nepoměrně menší. Jediná naděje pak tedy zůstává v technologii DLSS, ovšem tato technologie vyžaduje nativní podporu ve hře a navíc se jedná o uzavřený standard Nvidie. Stále chybějí nezávislé testy této technologie, kde bychom se mohli podívat, zda při zapnutí nedochází ke snížení kvality obrazu. Prozatím bylo přislíbeno pouze 16 her, kde bude možnost si tento "rychlejší" antialising zapnout, což není mnoho.

Nová GeForce RTX 2080 by tedy nakonec mohla přinést celkem pěkný výkonnostní skok vůči generaci Pascal. Ovšem za cenu obrovského příplatku, což asi dost lidí odradí a buď při nákupu radši upřednostní nákup starší generace, nebo si na upgrade ještě počkají. Určitě bude rozumnější počkat na nezávislé testy a případně na to, až se ceny trošku ustálí. Přeci jen cenový rozdíl skoro 10 tisíc Kč, který momentálně dělí GTX 1080 a RTX 2080, je prostě moc velký.

Diskuze (37) Další článek: Světlomety Digital Light od Mercedesu umí promítat na vozovku. Komu to prospěje?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,